Konutta 40 bin lira cepte kalacak

Bakanlar Kurulu 150 metrekare üzerindeki konutlar için KDV oranını yüzde 8’e indirdi. Karar 31 Mart 2017’ye kadar geçerli olacak. Bu tarihe kadar büyük ev alan vatandaş ortalama 400 bin liralık bir ev için 40 bin lira daha az KDV ödeyecek.

Konutta 40 bin lira cepte kalacak

Bakanlar Kurulu 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8'e indirdi. Konut teslimlerinde yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Karar dün Resmi Gazetede de yayımlandı. Uygulama bugünden başlayarak 7 ay geçerli olacak. Vatandaş, 31 Mart 2017'ye kadar satın alacağı 150 metrekare ve üzeri ev için yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV ödeyecek.

Karar, gayrimenkul sektöründe heyecan yaratırken büyük ev hayali kuran vatandaşı da umutlandırdı. Uzmanlar kararın vatandaşın cebinden daha az para çıkacağını dile getirdi. Yenişafak'tan Emine Açar'ın haberine göre nitekim Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı büyük metrekareli dairelerde 400 bin lira civarında bulunuyor. Bunun KDV'si yüzde 18 ile hesaplandığında 72 bin lira olurken rakam yüzde 8 KDV'de 32 bin liraya iniyor.

DÜŞÜŞ FİYAT ARTIŞINA NEDEN OLMAZ

Özyurtlar Şirketler Gurubu Başkanı Tamer Özyurt, kararı gayrimenkul sektörü açısından büyük bir açılım olarak değerlendirdi. Almalar, İskurt, Nergo Ortak Girişim Başkanı Ahmet Kılıç, düşen KDV oranlarının inşaat firmaları tarafından fiyat artışına neden olacağı kanısını taşımadığını vurguladı. Kılıç, fiyat yüksek olursa stoklardaki satışların erimesinin sınırlı olacağını dile getirdi. 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar büyük konuta erişimin kolaylaştığını aktarırken, Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, vatandaşların bu imkanı beklemeden değerlendirmelerini önerdi.

SEKTÖRÜN YÜKÜ HAFİFLEYECEK

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise kayıt dışına dikkat çekti. Tellioğlu, "Sektörde günlük adam çalıştırılıyor ama gider gösterilmiyor. 10 milyon liraya tamamlanan inşaata karşılık elimizde 7 milyon liralık fatura oluyor. Yüzde 18 KDV kestiğin zaman KDV fazlalığın çıkıyor. O açıdan uygulamanın işlemlerin kayıt altına alınması açısından sektöre olumlu katkısı olacak diyebiliriz" dedi.

MÜTEAHHİTLER EK SÜRE İSTEDİ

İnşaat müteahhitleri 31 Mart 2017'ye kadar geçerli olacak uygulamanın satışlara olumlu yansıyacağını ve uygulamanın 2017 yılı sonuna kadar uzamasını istedi. İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, “Özellikle arsa değeri son yıllarda hızla artan İstanbul gibi şehirlerimizdeki dairelerin çoğu yüzde 18 KDV oranı ile satılmaktadır. Bu KDV avantajı en çok afet yasası kapsamı dışında kalan projeler ile şehir merkezlerinde gerçekleştirilen yerinde dönüşüm projelerinde büyük fayda sağlar” bilgisini verdi. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz'da uygulamanın sektörün önünü açacağını söyledi.