Konutta muhteşem 3’lük

Hükümetin inşaat sektörü için attığı KDV, faiz ve peşinat adımı sektörde heyecan yarattı. İnşaatçılar, “Muhteşem üçlük oldu” dedi.

Konutta muhteşem 3’lük

Konut kredisi faizlerini düşürerek alıcıların üzerindeki faiz yükünü hafifleten hükümet, bu kez peşinat külfetini azaltmak için kolları sıvadı. Önceki gün Başbakan Binali Yıldırım, konutta kredi kullanım oranının yüzde 75'ten 80'e çıkarıldığını söyledi. Hükümetin bu hamlesi inşaat sektöründe heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, bu kararın peşinatta sıkıntı yaşayan vatandaşın elini rahatlatacağını ve faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesiyle sektörün hareketleneceğini kaydetti. Sabah’tan Seda Tabak’ın haberine göre patronlar "Hükümet, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin ardından ilk günden itibaren aldığı kararlarla konut alıcısı için cazip bir ortam oluşturuldu. KDV ve faizlerin düşürülmesinin ardından alınan bu karar, konut piyasası için adeta muhteşem üçlük oldu" şeklinde konuştu.

FAİZLER 0.60'A İNER

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, "Bu karara konut üreticilerinin de destek vereceğini, yüzde 20'lik peşinat yükünü uzun vadeye yayacağına inanıyorum" dedi. Kararın ekonominin en önemli ayaklarından biri olan finans sistemine de katkı sağlayacağını belirten Durbakayım, şöyle devam etti: "Yıllardır arzu ettiğimiz düşük faiz ortamı için çok önemli bir gelişme sağlandı. İpotekli konut kredisi kullanım oranının yüzde 80'leri aşması, konutta kredi havuzunun dolmasına ve bankaların ikincil piyasa oluşturmasına uygun zemin hazırlayabilir. Aylık bazda faiz yüzde 0.60'ın altına inebilir."

YARATTIĞI ALGI ÖNEMLİ

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, hükümetin sektör için bir dizi önlem ve kararlar aldığını belirterek, "Taksit sayısının artması gibi önlemler ekonomiye dinamizm kazandırır. Bu da büyümeyi pozitif etkiler. Konutla ilgili karar da anlamlı. Atılan adımların sadece kendisi değil, yarattığı algı da önemli. Bu tür kararların sektöre katkısı ileride görülecek" diye konuştu.

TÜKETİCİYE NEFES ALDIRACAK

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de peşinatın yüzde 20'ye düşürülmesinin vatandaş için büyük kolaylık olduğunu, alıcının kimi zaman yüzde 3 ve 2'lik bölüme dahi ihtiyaç duyduğunu söyledi. Demir, "Hem peşinat yüzde 5 azaltıldı hem de 150 metrekareden büyük evler için KDV yüzde 10 düşürüldü. Bunların olumlu dönüşü ister istemez olacaktır. Bu kararlar vatandaşın alım gücünü artıracak. Sektöre olumlu yansıması mutlaka olacak. Faizlerin düşmesiyle vatandaş kredili alımlara yönelmişti. Bu karar peşinatta sıkıntı çekenlere de biraz nefes aldıracak" diye konuştu.