Kredi çekeceklere önemli uyarı

Uzamanlardan yılbaşı kredisi kampanyalarıyla ilgili tüketicilere uyarı geldi: Vadedilenlerle gerçekte karşınıza çıkanı kıyaslayın, sorun ve araştırın...

Kredi çekeceklere önemli uyarı

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Danışma Kurulu Üyesi Mehmet Lortoğlu, bazı bankaların yılbaşı kredisi kampanyalarıyla ilgili tüketicileri uyararak, "Tüketicilerimizin, sorun yaşamamak için her reklamda anlatılana hemen inanmaması, vadedilenlerle gerçekte karşılarına çıkanları kıyaslaması, sorarak, araştırarak ve iyi analiz ederek kredi kullanması yararlarına olacaktır" dedi.

Lortoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların tüketim tercihlerini oluşturmasında en belirleyici faktörlerin başında reklamların geldiğini söyledi.

Yeni yılın yaklaşmasıyla bankaların tüketiciyi cezbedip kredi kullandırabilmek için kampanyalar düzenlediğini anlatan Lortoğlu, bazın faiz oranlarında indirim yaptıklarını, kimi zaman da hiç dosya masrafı almadıklarını reklamlarında belirttiklerini dile getirdi.

Bu söylemlere itibar edip kredi kullanmak üzere bankalara giden tüketicilerin, gerçekte durumun reklamda bahsedildiği gibi olmadığını, aslında ne faiz indirimi yapıldığını ne de dosya masrafından vazgeçildiğini anladığını ifade eden Lortoğlu, "Çünkü 'Faizi indirdik' diyenlerin, bu indirimi dosya masrafına yüklediğini, 'Dosya masrafı almıyoruz' diyenlerin ise bu tutarı faize ilave ettiği görülmektedir. Yani kısacası aslında indirim ya da vazgeçme gibi bir durum asla yoktur" diye konuştu.

4 bankanın kredi kullandırma koşullarını araştırdı

Bir ürünün fiyatı belirlenirken "maliyet+kar" mantığından yola çıkıldığını bildiren Lortoğlu, tüketicileri bilinçlendirip gerçekleri görmesini sağlamak amacıyla 15 bin liralık 36 ay vadeli tüketici kredisi için ikisi özel, ikisi kamuya ait 4 bankayla ilgili araştırma yaptığını anlattı.

Söz konusu bankaların istediği geri ödeme miktarlarının 18 bin 828, 18 bin 903, 19 bin 152 ve 19 bin 260 lira olduğu bilgisini veren Lortoğlu, "Aylık taksit miktarları ise sırasıyla 523, 525, 532 ve 535 liradır. Araştırma neticesinde görüldüğü üzere de aradaki farklar minimal derecededir. En düşüğünden en yükseğine aylık taksit miktarı arasındaki fark yalnızca 12 liradır" ifadesini kullandı.

Lortoğlu, faiz oranlarının da reklamlarda anlatıldığı gibi aylık yüzde 1,10; yıllık yüzde 15 olmadığını iddia etti.

Toplam maliyetin yüzde 28 civarında olduğunu yani 36 ay vadeli kredinin ilk 12 aylık geri ödemesinin, faizi ancak karşıladığını aktaran Lortoğlu, şunları kaydetti:

"Kalan 24 aylık ödemelerle de ana para ödenebilmektedir. Yani kısaca ne kimsenin faiz oranını indirdiği ne de kimsenin dosya masrafından vazgeçtiği vardır. Yapılan, tüketiciyi laf ve rakam oyunları marifetiyle yanıltmadır, yanlış yönlendirmedir, halk arasındaki tabiriyle 'kandırmaca'dır. Tüketicilerimizin, sorun yaşamamak için her reklamda anlatılana hemen inanmaması, vadedilenlerle gerçekte karşılarına çıkanları kıyaslaması, sorarak, araştırarak ve iyi analiz ederek kredi kullanması yararlarına olacaktır."