Kredi kartını boşaltan tehlike

Trend Micro kredi kartlarını boşaltan yeni bir saldırıya karşı tüm kullanıcıları uyarıyor

Kredi kartını boşaltan tehlike

Siber saldırganları artık fidye yazılımlarıyla kullanıcıların bilgisayarlarını kilitleyip para almak tatmin etmiyor. Fidye yazılımlarıyla casus yazılımları birleştiren saldırganlar artık tüm veri trafiğini dinleme ve bilgisayarları ele geçirmeye çalışıyorlar. İnternet ve veri güvenliğinde dünya lideri Trend Micro’nun yakaladığı bu yeni saldırıda CryptoWall adlı bir fidye yazılımının Fareit isimli bir casus yazılımla birleştirildiğini ortaya çıkardı.

Az riskli dosya çeşitleri kullanarak saldırıyorlar

Hürriyet'in haberine göre, saldırıda kullanılan CryptoWall 3.0 fidye yazılımı, kullanıcılara yollanan e-postaların içine gizleniyor. Trend Micro’nun yakaladığı örnekte sanki bir iş başvurusunda bulunuyormuş gibi yollanan e-postanın içinde bir özgeçmiş dosyası bulunuyor. Bu dosya açıldığında ise kullanıcının bilgisayarına CryptoWall fidye yazılımı bulaşıyor. CryptoWall, zararlı parçalarını JavaScript ve resim dosyaları gibi küçük boyutlu ve bazı tarayıcılar tarafından riskli görülmeyen dosya uzantılarını kullanarak gizlemeye çalışıyor.

BU E-POSTAYI SAKIN AÇMAYIN YANARSINIZ

CryptoWall, bilgisayarı ele geçirdiğinde ise dosyalarla birlikte tüm bilgisayarı da kilitliyor. Kilidin kaldırılması için ise kredi kartları hedef alınıyor ve 500 dolar ödenmesini istiyor. Eğer belli bir süre girişimde bulunulmazsa kullanıcılardan bu bedelin iki katı talep ediliyor. CryptoWall bununla da kalmıyor ve bilgisayarlara Fareit isimli bir casus yazılımı da bulaştırıyor. Fareit ise bilgisayar kilitliyken arka planda çalışarak kayıtlı kişisel bilgileri, sisteme ait FTP’leri, e-posta hesaplarını, web tarayıcısı verilerini ve eğer hatta mevcutsa Bitcoin cüzdanlarını dahi ele geçiriyor.

Güvenmediğiniz e-postaları açmayın ve dosyalarınızı yedekleyin
Saldırıdan en fazla etkilenen ülkelerin başında yüzde 50 oranla Avustralya ve Yeni Zelanda geliyor. Bunun yanında saldırıların yüzde 24’ü Kuzey Amerika bölgesinde, yüzde 14’ü ise Avrupa bölgesini hedef aldı. Kullanıcılar zararlı yazılımlar daha bilgisayarlarına bulaşmadan önce onları engelleyecek bir veri güvenliği yazılımı kullanarak CryptoWall gibi fidye yazılımlardan korunabilirler. Bunun yanında düzenli olarak yedekleme yapmak ve şüpheli e-postalardaki dosyaları açmaktan kaçınmak da uygulanabilecek yöntemlerin başında geliyor.