Kremlin 'ambargo yok' dedi, Medvedev'den ise farklı açıklamalar var

Kremlin'den gelen son açıklamada "Türkiye'ye karşı yaptırım uygulamayı düşünmüyoruz." denildi. Ancak Medvedev bazı ortak projelerin dondurulmasını da kapsayabilecek bazı önlemleri hazırlaması için hükümete talimat verdi. Medvedev Türkiye'den gıda ithalatına sınırlamaların da bu önlemlerin arasında yer alacağını belirtti.

Kremlin 'ambargo yok' dedi, Medvedev'den ise farklı açıklamalar var

Kremlin Sözcüsü Peskov bu sabah yaptığı açıklamada "Türkiye’ye hiçbir ambargo uygulanmayacak. Bunun yerine ilave denetim önlemleri alacağız. Türkiye’nin öngörülemeyen eylemleri karşısında bu tepkimiz doğaldır" demişti. Ancak Rusya'dan peş peşe farklı açıklamalar geliyor.

MEDVEDEV TALİMAT VERDİ

Ancak Kremlin'in açıklamasının ardından Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'den farklı açıklamalar geldi. Medvedev, Türkiye'nin hükümete ekonomik ve insani alanda önlemler alınması yönünde talimat verdiğini belirtti.

Rus basınına göre uçak düşürülmesini suç olarak yorumlayan Medvedev "Askeri ve diplomatik önlemler aldık. Böyle önlemler almaya devam edeceğiz'' dedi, yeni önlemler kapsamında bazı ortak yatırım projelerinin durdurulabileceğini söyledi.

Medvedev, önlemler kapsamında Türk şirketlerinin faaliyetlerine sınırlama getirilebileceğini, Türkiye'den gıda ithalatının kısıtlanabileceğini, yatırım görüşmelerinin sonlandırılabileceğini ve gümrük vergileriyle ilgili yeni düzenlemeler yapılabileceğini de ekledi.

Bununla birlikte Medvedev, "Türkiye ile yüksek bir güven seviyesiyle üzerinde işbirliği yapılan yatırım projeleri dondurulabilir ya da tamamen sonlandırılabilir" ifadelerini de kullandı.

"TÜRK AKIMI'NINDA KISITLAMALAR OLABİLİR"

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev ise, Türkiye ile serbest ticaret bölgesi anlaşması görüşmelerini durduracaklarını açıkladı.

Ulyukayev, Türkiye ile Rusya arasındaki sivil uçuşlara sınırlama getirebileceklerini söyledi. Ulyukayev, Türkiye’ye uygulanan yaptırımlara Türk Akımı boru hattı projesinin de dahil edilebileceğini belirtti.

"TÜRK ÜRÜNLERİNE LİMAN SINIRLAMASI"

Rusya Ekonomi Bakanı Ulyukayev, “Türkiye’ye karşı alınabilecek ekonomik tedbirlerden biri de, Türk ürünlerinin Rusya limanları ve hava sahasına girişinin yasaklanması olabilir” dedi.

TÜRKİYE DOĞALGAZI TL İLE ALACAKTI

Türkiye ile Rusya serbest ticaret bölgesi anlaşması çerçevesinde, Türkiye'nin doğalgazı Türk Lirası ile satın almasını ve Rusya'nın Türkiye'de TL ile yatırım yapmasını öngörüyordu.

Türkiye ile Rusya serbest ticaret bölgesi anlaşmasıyla ilk aşamada, uluslararası anlaşmaların kapsamadığı hizmet ve yatırım alanlarında faaliyet göstermeyi hedefliyordu.

Ticaret ise, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının ikinci aşamasını oluşturuyordu.