Kritik görüşme öncesi petrol geriliyor

Petrol fiyatlarında, geçen hafta Yemen'e yapılan operasyon ile yaşanan yükseliş yerini İran ve Batılı diplomatların nükleer program ile ilgili anlaşmaya varmaya yaklaşması ile düşüşe bıraktı.

Kritik görüşme öncesi petrol geriliyor

Dünyanın önde gelen altı ülkesinin dışişleri bakanları bugün İranlı mevkidaşları ile buluşarak ülkenin nükleer programını görüşecek. Anlaşmanın, İran'ı tek bir nükleer silah için gereken nükleer yakıtı üretecek seviyeden bir yıl geride tutmak üzerine yoğunlaştığı belirtiliyor.

Anlaşmaya olması durumunda İran'ın petrol ihracatlarını artırarak küresel arz fazlası sorununu yeniden gündeme taşıyabileceği ifade ediliyor. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, müzakerelerin sonuçlanmasına az bir mesafe kaldığını ifade etti. Steinmeier, görüşmelerde en kritik aşamanın son metreler olduğunu söyledi.

Bazı yetkililer ise, iki gün içinde anlaşmaya varılamayabileceğine işaret ediyorlar. Lozan'da devam eden görüşmelerde varılmak istenen anlaşmanın ana hatlarını belirleyebilmek için son tarih 31 Mart Salı olarak belirlenmişti.

Brent petrol bu dakikalarda 56 dolar seviyesinde seyrederken, Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrolü (WTI) 48 doların altını gördükten sonra, yüzde 1,6 düşüşle 48,11 dolar seviyesinde bulunuyor. Petrol fiyatları bu yıl toplamda yaklaşık yüzde 10 geriledi.