Kurul yeniden düzenleniyor

Türkiye'yi, kendi liginde en yüksek faizi ödeyen ülkeler arasına sokan Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın istifa ettiği söylentileri yalanlandı. Merkez Bankası’nın saha çalışmaları da cumhurbaşkanının faiz eleştirilerini haklı çıkarırken, Para Kurulu’nun yapısında değişiklik gündeme geldi

Kurul yeniden düzenleniyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çeyrek puanlık faiz indirimine tepki göstererek, "Başka yere bağımlılığın mı var?" sözlerinin ardından gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Merkez Bankası Erdem Başçı'nın dün bir üniversite hastanesinde sağlık kontrolünden geçmesi, rapor alıp bir süre dinleneceği yorumlarını beraberinde getirdi. Ancak Başbakanlık ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın devreye girmesi üzerine Başçı'nın bugün görevinin başında olması kararlaştırıldı. Öte yandan, bir gecede 5.5 puan artırdığı faizi, 13 ayda 2.5 puan düşüren Para Politikası Kurulu'nun (PPK), büyüme ve istihdamı da dikkate alan bir yapıya kavuşturulması için düğmeye basıldı.

TOPLANTILARA KATILMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün yaptığı açıklamaların ardından Başçı'nın istifa edebileceği kulislere yansıdı. Dün sabah bir üniversite hastanesine giderek sağlık kontrolü yaptıran Başçı'nın rapor aldığı ve bir süre dinleneceği bilgisi kulislere yansıdı. Sağlık kontrolünün ardından kısa bir süre makamına giderek brifing alan Başçı, dün Banka Meclisi toplantısına da katılmadı. Başçı katılmadığı için ilgili birimler performans değerlendirmelerini gelecek haftaya erteledi. Başçı'nın bu toplantı için vekâleti Murat Çetinkaya'ya bıraktığı belirtiliyor. Başçı bugün itibariyle görevinin başına gelerek, rutin toplantılara katılacak. Başçı'nın 'istifa' ettiği söylentisi artınca öğlen saatlerinde kısa bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bugün sağlık kontrolü yaptırdı. Yarın öğleden sonra görevinin başında olacaktır" denildi.

BAŞBAKANLIK: İSTİFA ETMEDİ

Başbakanlık kaynakları da Başçı'nın istifasının söz konusu olmadığını açıkladı. Yüksek faiz politikasıyla, Türkiye'nin büyümesinde 1 puanlık kayba neden olan Başçı ile ilgili dünkü spekülasyonların faturası yine 77 milyona çıktı. ABD verilerini de bahane eden lobi doların 2.5 TL'ye kadar çıkarken, tahvil-bono piyasasında da faiz ler yükseldi. Borsa günü düşüşle tamamladı.

İŞ DÜNYASININ FAİZ İSYANI

Merkez Bankası'nın yaptığı saha çalışmaları da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eleştirilerini haklı çıkardı. Merkez Bankası'nın, sanayi bölgeleri başta olmak üzere Türkiye genelinde yaptığı saha çalışmasında da iş dünyası da yüksek faizden şikâyet etti. Merkez'in anket çalışmasına göre faizin maliyetleri artırdığını vurgulayan iş dünyası bu nedenle yatırım yapamadığını ifade etti. İş dünyasının da Merkez Bankası'nın yatırım, üretim, büyüme, istihdamı da dikkate almasını istediği ortaya çıktı.

PPK BÜYÜMEYİ DE DİKKATE ALACAK

Sahadan gelen isyan da dikkate alınarak faizleri belirleyen Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yapısının değiştirilebileceği konuşuluyor. Toplam 7 kişilik Para Politikası Kurulu'nda banka dışından isimlerin de yer alabileceği belirtiliyor. Kurul'un istihdam ve büyümeyi de dikkate alan bir yapıya oturtulmasına ilişkin ülke örnekleri incelemeye alındı. Yapılacak düzenleme ile yatırımların önünde bariyer olmak yerine büyümeyi destekleyen bir faiz politikası ortaya konulacak.

YÜKSEK FAİZİN MALİYETİ TÜRKİYE'YE ÇIKTI

* Ekonomide 2013'te yüzde 4.1 olan büyüme, geçen yıl yüzde 2.8'e indi * İşsiz sayısı 3.1 milyona, işsizlik oranı yüzde 10.7'ye çıktı * Finansman maliyetlerindeki artışın etkisiyle geçen yıl 25 bin KOBİ bankaların takibine girdi * İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı yüzde 76'dan 72.8'e geriledi * 2014'te bankalara krediler için ödenen faiz yüzde 27 artarak 106.5 milyar TL ile zirveye ulaştı * Finansman maliyetleri ikiye katlanan özel sektörün yatırımları durdu. (SABAH/Hazal Ateş)