Laleli Dünyaya açılıyor

LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca: "Erbil'e insanlar gitmeye korkarken biz 5 yıl önce ilk fuarımızı yaptık"

Laleli Dünyaya açılıyor
Laleli Dünyaya açılıyor - Resim : 1Afrika'da, Güney Amerika'da Türk mallarında patlama görürseniz şaşırmayın...

Türkiye'nin dünya pazarına açılan en önemli alış veriş merkezlerinden biri olan Laleli, şu günlerde çok renkli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (LASİAD) ev sahipliğinde yapılan 3. Laleli Moda ve Alışveriş Festivali 27 ülkenin ekiplerini ağırlıyor.

Festival kapsamında mevcut pazarların yanı sıra Güney Amerika ve Afrika ülkelerinden de heyetler ağırlanıyor.Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden Laleli pazarı, Rusya ve Doğu Bloku ülkelerine olan satışların düşmesinden sonra, hem kendilerine, hem de Türkiye'ye yeni pazarlar kazandırmaya çalışıyor. Güney Amerika ve Afrika gibi alternatif pazarlara yönelen Laleli esnafı yeni açılımlara katkıda bulunuyor.

AVRUPALILARA AFRİKA VE GÜNEY AMERİKA'DA DAHİL OLDU
LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, festival kapsamında düzenledikleri boğaz turunda, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Başkan Eyyüpkoca, mevcut pazarların dışında, Türk ürünlerinin önündeki en büyük pazar şansının ülkemizle ters iklim yaşaması sebebiyle Güney Amerika ve Afrika olduğuna dikkat çekerek, ters iklim, avantajının üreticilerin stoktaki sezon ve mevsim ürünlerinin satışında, çok büyük rol oynadığını belirtti.

Afrika pazarıyla ilgili 3 senelik çalışmaları olduğunu kaydeden Eyüpkoca "kime ne satabilirizin hesabını yaptık ve 3 senelik çalışmanın minimum risk taşıdığını düşünüyoruz" dedi. Eyüpkoca sözlerini "Dünyaya ne kadar entegre olursanız, alışkanlıklarını, ne kadar iyi bilirseniz onlara o kadar iyi ürün satarsınız. Tanımadığınız birine ürün satamazsınız, biz de bu konuda iyi olduğumuzu düşünüyoruz, bizim farkımız bu." şeklinde sürdürdü.

EBOLA VİRÜSÜ SATIŞLARI ETKİLER Mİ?
Batı Afrika'da patlak veren Ebola salgını herhangi bir sıkıntıya yol açabilir mi? sorusuna Eyyüpkoca şöyle yanıt verdi "Ebola'nın yaşandığı ülkelerle bizim çok fazla bir ilgimiz yok. Afrika yalnızlaştırılıyor, ne halleri varsa görsünler anlayışı hakim. Eğer bu hastalık Avrupa veya ABD'de çıkmış olsaydı tepki daha farklı olurdu.Mutlaka bir çare bulunurdu."

Dünyanın en büyük açıkhava alışveriş merkezi olan Laleli'nin Avrupa piyasalarındaki etkisine de değinen Eyyüpkoca,"Euro bölgesindeki daralma bize pozitif şekilde yansıdı. Avrupa düşük ölçekli imalatı kendi çapında yapıyordu. Geriye kalanı Çin'e yaptırıyordu, küçük işletmeler kapanınca; Çin'de üretim yapamayacakları için Türkiye'ye yönelim oldu, bu da bize pozitif olarak yansıdı" dedi.

KAYIP BÜYÜK
Rusya'daki daralma ve Ukrayna krizinden büyük ölçekte etkilendiklerini belirten Eyyüpkoca "Ukrayna pazarımız bizim %16 paya sahip, Ukrayna ve Rusya'yı üst üste koyduğumuzda %25'lik bir düşüş var. Buda büyük bir kayıp" dedi.

"GÖLGE ETME BAŞKA İHSAN İSTEMEZ"
Laleli esnafının devletten bir şey beklemediklerini vurgulayan Başkan "Biraz kaba bir tabir olacak ama bir laf vardır 'gölge etme başka ihsan istemem'diye, biz hakikaten sadece bunu istiyoruz. Gücümüzün farkındayız, girişimciyiz,korkusuzus, dünyanın neresinde bir ışık görüyorsak koşa koşa oraya gidiyoruz. Erbil'e insanlar gitmeye korkar iken biz 5 yıl önce ilk fuarımızı yaptık" diye konuştu.