Lütfi Elvan: Bu OHAL sivil bir OHAL'dir

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan darbe girişimi sonrası ekonomide yaşananlar ve Ohal hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Lütfi Elvan: Bu OHAL sivil bir OHAL'dir

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, özel bir televizyon kanalında soruları yanıtladı. Bakan Elvan darbe girişimi sonrası yaşananlar, ekonomik gelişmeler ve OHAL'le ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Elvan'ın konuşmasından notlar;

* Bazı Bakan arkadaşlarımızla televizyonlarda çıkıp açıklamalarda bulunduk. Ancak Türkiye için kara bir gündü.

* Böyle bir beklenti içinde değildik ancak cani bunlar. Bu silahlar ne için emanet edildi, yurdumuzu savunmak için.

* Arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor. tümüyle temizlenene kadar çalışmalar sürecek. Bugün de açığa almalarımız olacak. 22 kişi yine açığa alındı. Bunun dışında 26 Kalkınma Ajansımız var. Genel sekreterleri Kalkınma Bakanlığı, personeller Valiler tarafından atanıyor. 4 kişiyi görevden aldık.

* Gördük manzarayı bu konuda kararlılığımız son derece önemli. OHAL eskiden vatandaşımızı kısıtlayıcı yönde gerçekleştirilmiştir. Bu OHAL sivil bir OHAL'dir. Buradaki temel amacımız şu darbe girişiminde bulunanlar ile, FETÖ içinde kimler varsa, bunların temizlenmesi.

* Milletimizi kısıtlayıcı değil, temel haklarını düşünerek yapıyoruz. OHAL uygulaması ile odaklanacağımız alan devlet içindeki yapılanmadır. Vatandaşlarımız kendilerini tamamen rahat hissetsinler amacımız FETÖ'nün tümüyle devletten temizlenmesi.

* Kamu kurumlarına gelince kanun hükmünde kararname çıkaracağız. OHAL olmasaydı, 627 sayılı kanun bu kadar korunaklı. Bu temizlik hareketi çok uzun süre olacaktı.

* Türkiye'nin büyümesi güçlenmesi için en önemli husus bu temizlik hareketinin gerçekleştirilmesi. Kamu kurumlarında da şunu gerçekleştireceğiz FETÖ'cülerin temizlenmesi ve altyapıyı oluşturacağız. İlk kararname kamu personeline yönelik olacak.

* TBMM çalışacak, yasalar çıkacak, Meclis görev başında. Gerçekten ekonomi ve iş dünyası için engel olarak gördüğümüz bir çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Bizim halen üzerinde çalıştığımız tasarılarımız var. Reformlar sürecek, yatırım ortamı iyileştirilecek. Biz yüzde 4,5 büyüme hedefi koyduk, 2008'de başlayan sıkıntıdan halen kurtulmuş değil. Ancak ekonomimiz de etkilenmeyecektir.

* Aşağı yukarı faizlerde 1 puan civarında var, inecektir. Dövizde ciddi bir artış söz konusu olmadı. Türkiye gerçekten sağlam temeller üzerinde kurulmuştur. Ne vatandaşlarımız, ne de iş dünyasının kaygı duymasın.

* S&P Türkiye'ye karşı hep önyargılı oldu. Bizim ciddiye aldığımız kayda değer tuttuğumuz bir derecelendirme kuruluşu hiç değildir.

* Bir takım grup ve kesimlerin Türkiye'nin gerçekten büyümesinden rahatsız olan kesimlerin bu konuda duruşlarını biliyoruz. Biz yine saygın olan kuruluşlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz. O yüzden kaygıya gerek yok. Büyük ölçekli yatırımlar devam ediyor. Takvimlerinde aksama söz konusu değil. Büyüme tahminimizde hedefimizde değişiklik söz konusu değil.

* OHAL'in vatandaşlarımız üzerinde hiçbir olumsuz etkisi olmayacak. Çalışmalarımız biter bitmez OHAL'i kaldıracağız. Demokrasimizi korumak için bu kararı aldık.

* Amerika Birleşik Devleti ile ilişkilerimiz hep iyi oldu. Onların da bu resmi iyi gördüğünü düşünüyorum. Sağlam ilişkilerimizin daha da güçlenmesi açısından terörist başını Türkiye'ye teslim etmesi gerekiyor.

* AK Parti'den MHP'den CHP'den bir milletvekili çıkıyor ve miting meydanlarında konuşuyor. Sokaklar Türkiye'nin tüm ay yıldızlı bayrağımızla tüm sokaklar dolmuş durumda. Milli birliğimizi beraberliğimizi daha da güçlendirecek bir duruş. CHP'nin yapacağı mitinge de bizim arkadaşlarımızın katılmasının önemli olduğunu düşünüyorum.

* Basınımız teslim olmadı. Gerçekten korsan bildirinin yayınlanması, korsan bildiri sonrasında darbe girişimine karşı tüm televizyon kanallarımız yayınlarını sürdürdü. Sadece partiler değil, medyamız da dik durdu.

* Darbe girişimi başarısız olunca çok daha net açıklamaların yapıldığını görüyoruz. Aslında ülkelerin bu konuda çok daha hassas olmaları gerektiğini düşünürdüm. Ancak çok daha fazla ülkeden ciddi destek geldi. Birkaç ülke belirsizdi, sonradan düzeldi onlar da. Burada tabii Batı basınında Türkiye'ye karşı önyargılı olan kesimler var. Türkiye'den rahatsızlar Türkiye'nin büyümesinden rahatsızlar.

* Biz bu ülkeye sevdalıyız, milletimize sevdalıyız. Milli irademiz dimdik Başkomutanımız Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın arkasında durmuştur.