Mehmet Demirel'in şirketi Bome, Hintli Trivitron'a 5 milyon dolara satıldı!

Yenidoğan bebekler için TSE belgeli Trimaris markasıyla tarama testi kitleri üreten Dome'un yüzde 60 hissesi Hintli Trivitron Healthcare tarafından 5 milyon dolar bedelle satın alındı. Her yıl 1.8 milyon bebeğe yapılan 10 milyon adet test Bome kitleriyle yapılıyor!

Mehmet Demirel'in şirketi Bome, Hintli Trivitron'a 5 milyon dolara satıldı!

Türkiye'de TSE tarafından onaylı ilk yenidoğan tarama ve görüntüleme kitleri üreticisi olan Bome'un kontrol hisseleri, Hindistan merkezli Trivitron Healthcare tarafından satın alındı. Bome'un yüze 60 hissesi için 5 milyon dolar ödeyecek olan Trivitron, Eczacı Mehmet Demirel tarafından kurulmuş olan şirketin kontrol hisselerini de elinde bulunduracak. Bome, Sağlık Bakanlığı tarafından da kullanılan kitleri Türkiye'de üreten ve TSE tarafından verilen In Vitro Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği belgesine sahip ilk şirket.

TÜRKİYE'DE PAZAR PAYI YÜZDE 100, YILDA 1.8 MİLYON BEBEK GÖRÜNTÜLÜYOR
Bome tarafından Trimaris markasıyla üretilen yenidoğan bebekler için teşhis ve tanılama kitleri, Türkiye'de yüzde 100 pazar payına sahip.
Türkiye'de her yıl doğan 1.8 milyon yeni bebeğe yılda yapılan toplam 10 milyon testin de Bome tarafından gerçekleştirildi dikkat çekiyor. Bome'un yıllık cirosunun ise 22 milyon TL olduğu tahmin ediliyor.

Bome'un üretilen kitleri aynı zamanda Portekiz, Suriye, Mısır, ırak ve Kenya'ya da ihraç ettiği belirtiliyor.

Bome tarafından üretilen ürünler arasında yenidoğan bebek görüntüleme testleri, hemotoloji çözümleri, klinik kimya reaktifleri, hızlı üreaz testleri, pıhtılaşma reaktifleri ile steril ve steril olmayan iyondan arındırılmış su testleri bulunuyor.
Ankara Ostim'de üretimlerini gerçekleştiren Bome'un Ankara ve İstanbul'da laboratuvarları bulunuyor.

Mehmet Demirel'in şirketi Bome, Hintli Trivitron'a 5 milyon dolara satıldı! - Resim : 1

BOME HİNDİSTAN'A ÖRNEK OLACAK
Hintli Trivitron ise bu satın alma ile hem Ortadoğu, Afrika, Güney ve Gündeydoğu Asya pazarlarına hızlı bir giriş yapmış olacak. Hem de Türkiye'nin bu tür araştırmalar için verdiği araştırma teşviklerinden yararlanacak. Ayrıca Hintli şirket Hindistan'da her yıl doğan 23 milyon bebekte de Bome testlerini uygulamak için Hindistan Sağlık Bakanlığı'na Türkiye'deki modeli örnek göstermeyi planlıyor.

Türkiye'de yenidoğan görüntüleme testleri hükümetin sağlık politikası içerisinde zorunlu tuttuğu testlerden biri.

BOME KİMDİR?
Bome 1989 yılından bu yana Türkiye'de görüntüleme alanında faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 8 yıldır ise Sağlık Bakanlığı adına yenidoğan bebekler için bu testleri gerçekleştiriyor.

BOME Sanayi Ürünleri Dış Ticaret. A.Ş. BOME, eczacı Mehmet Demirel tarafından bir aile şirketi olarak 1989 yılında kuruldu. Demirel, diagnostik yani teşhis ve tanıya yönelik çalışmalar kapsamında kullanılan kitleri ithal ederek işe başladı. Zamanla ürünleri daha yakından tanıyan ve gerekli birikimi elde eden Demirel, ekibiyle birlikte 2004 yılında bazı ürünleri Türkiye’de üretmeye karar verdi. Böylece Türkiye’de sağlık sektöründe üretim alanında önemli bir adım atarak Ostim İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde uluslararası standartlarda üretim yapan bir tesisin ortaya çıkmasını sağladı.
Özellikle yenidoğan tarama testleri üzerine yoğunlaşan şirketin öncelikli amacı da TSH (Tiroid Stimulant Hormon) test kitinin geliştirilmesi oldu.
Tarama testleri hastalıkların belirti ve bulgu vermeden belirlenmesi için yapılan testleri içeriyor. Tedavisi mümkün olan hastalıkların tespit edilmesi amacıyla doğumdan sonraki ilk 14 gün içinde gerçekleştirilmesi gereken bazı testler de yenidoğan tarama testleri olarak tanımlanıyor.
Toplum sağlığının korunmasına yönelik yapılan bu testler ile zekâ geriliğine hatta ölüme yol açabilecek çeşitli metabolik ve genetik hastalıkların erken teşhisi mümkün oluyor ve bu hastalıklar etkin bir şekilde tedavi edilebiliyor. Türk Halk Sağlığı Kurumu tarafından yürütülen “Ulusal Yenidoğan Tarama Programı” kapsamında şimdilik dört hastalık için tarama yapılıyor. Türkiye’de taraması yapılan bu hastalıklardan biri de konjenital hipotiroidi. TSH ölçümü yapılarak tespit edilebilen bu hastalık, zamanında teşhis ve tedavi edilmezse göbek fıtığı, kabızlık, yenidoğan sarılığı, anemi, büyüme geriliği, zekâ geriliği gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Ancak erken teşhis sayesinde hormon tedavisi uygulanarak hastalığın belirtileri ortadan kaldırılabiliyor ve bebekler ileride sağlıklı bireylerin durumuna en yakın şekilde yaşamını sürdürebiliyor.

TSH test kitinin yerli üretimi için yola çıkan, yıllarca üretim tesisinin altyapı hazırlıklarının tamamlanması, Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli izinlerin alınması ve yurtdışında TSH testi için kullanılan kitlerin yakından tanınması için enerji harcayan şirket nihayet 2011 yılında TÜBİTAK projesinin temellerini atmaya başladı. Şirketin 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek verilen projesi 2012 yılında başladı ve 1 yıl sürdü.
Sonunda Trimaris markasıyla yerli bir yeni doğan TSH test ki-ti üretilerek Türkiye’deki hastanelerin ve klinik laboratuvarların kullanımına sunuldu.
Ürün, geçtiğimiz yıllarda Almanya’da ve Dubai’de düzenlenen uluslararası fuarlarda tanıtıldı.
Proje çalışmalarında üniversiteler ile işbirliğini önemseyen proje ekibi bu süreçte Bilkent Üniversitesi Genetik ve Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİLGEN) koordinatörü Prof. Mehmet Öztürk’den ve GATA’da görev yapan Prof. Dr. Muhittin Serdar’dan danışmanlık hizmeti aldı.
Trimaris yenidoğan TSH kiti uluslararası standartlara uygun şekilde CE belgelendirme işlemi tamamlanarak ulusal tarama programında kullanılmaya başlanmış ve benzer ithal ürünün yerini almış. Böylelikle konjenitial hipotiroidizmin erken tanısında yurtdışına bağımlılık sona erdirildi ve tarama hizmeti harcamalarında 500 bin Euro düşüş sağlandı.

Şirket TSH projesinden sonra TÜBİTAK TEYDEB’e üç proje başvurusunda daha bulunmuş ve hepsinin desteklenmesine karar verildi.
Yenidoğanlar için tarama programları kapsamında testi yapılan hastalık sayısı ABD’de otuzun, gelişmiş ülkelerin çoğunda ise onun üzerinde. Şirketin öncelikli hedefi yenidoğanlar için yapılan bu testlerin büyük bölümünün tanı kitlerini üretmek.

paralimani.com Ekonomi Haberleri Servisi