Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

TCMB, bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında alınan faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bugün yapıldı.
Merkez Bankası, piyasa beklentisine paralel olarak yüzde 7,50 seviyesindeki politika faizini (1 haftalık repo faizi) sabit tuttu.

Analistler, faiz artırımı konusunda Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) elini görmeyi bekleyen Merkez Bankası'nın, Fed'in Aralık ayı toplantısından önce faiz konusunda değişikliğe gitmeyeceğini öngörüyorlardı.

EKONOMİSTLERLE TOPLANTI YARIN

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte yarın Ankara’da banka ve aracı kurum ekonomistlerinin katılımıyla yapılacak TCMB bilgilendirme toplantısında TCMB’nin Fed faiz artırımları başladıktan sonra normalleşme sürecindeki adımları üzerine daha fazla bilgi sahibi olmayı beklediklerini söyledi.

Merkez Bankası'nın bugünkü toplatısının tutanakları 1 Aralık tarihinde kamuoyu ile paylaşılacak.
TCMB'nin bir sonraki PPK toplantısı 22 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek.

"SIKI DURUŞ DEVAM EDECEK"

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 10,75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25.

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da katkısıyla büyüme kompozisyonu net ihracat lehine değişmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, birikimli döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede Kurul, küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."