Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası 1 haftalık repo faiz oranını değiştirmedi.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı toplantısında geç likidite penceresi borç verme faiz oranını artırdı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

PPK kararı sonrası dolarda gevşeme yaşandı. Dolar 3.66 seviyesinden 3.63'e geriledi.

POLİTİKA FAİZİNİ SABİT TUTMUŞTU
PPK toplantılarının ilki 24 Ocak’ta yapıldı. Bu toplantıda faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı yüzde 8.5’dan yüzde 9.25’e çıkarıldı. Faiz koridorunun alt bandı yüzde 7.25’de, politika faizi olarak bilinen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 8’de sabit tutuldu. 10 Ocak’tan itibaren attığı adımlarla bankaları yönlendirdiği geç likidite penceresi borç verme faiz oranında da 100 baz puan artış yaptı ve yüzde 10’dan 11’e çıkardı.

BİR SONRAKİ TOPLANTI 26 NİSAN'DA

16 Nisan tarihindeki referandumdan önceki son toplantı olacak. Nisan ayındaki PPK toplantısı 26 Nisan’da gerçekleştirilecek.

HANGİ FAİZ NE ANLAMA GELİYOR

Gecelik borç alma faizi:
MB'nin piyasada fazla likidite olduğu durumda taahhüt ettiği asgari faiz. Şu anda pratikte neredeyse hiç kullanılmayan bir oran.

Haftalık repo faizi: Normal şartlarda MB'nin ana fonlama aracı ve faizi. Geçen hafta içinde MB bu orandan sağladığı fonlamayı sıfırladı.

Gecelik borç verme faizi: Bankaların fonlamanın yeterli kalmaması durumunda başvurdukları gecelik fonlama faizi.

Geç Likidite Penceresi:Piyasadan borç bulamayan bankaların kullandıkları fonlamanın faizi. MB son uygulamaları ile bunu da faiz koridoruna dahil etti.