Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Hükümetten açıklama geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz kararını açıkladı. Faizlerde 125 baz puan arttırım gerçekleşti. Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi 4.57 TL'nin üzerini gören dolar kuru, karar sonrası 4.46 TL'nin altını gördü. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın faizleri artırmasının ardından açıklamada bulundu. Şimşek "Politika setimizi güçlendirmeye devam edeceğiz." dedi.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Hükümetten açıklama geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 4. olağan toplantısını gerçekleştirdi.
Merkez Bankası, politika faizinde 125 baz puan artışa gitti.

TCMB, 23 Mayıs'ta gerçekleştirdiği ara PPK'da, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını 300 baz puan artırmasının ardından 28 Mayıs'ta yaptığı açıklama ile sadeleşme adımı atmıştı.

Ayrıca, TCMB, para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanmasıyla 1 Haziran'dan itibaren bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının Merkez Bankası politika faizi olacağı ifade edilmiş ve bu kapsamda politika faizi yüzde 16,50'ye çekilmişti.

Ekonomistler, TCMB'nin politika faizi olan ve 1 Haziran'da mevcut fonlama faizi olan yüzde 16.50'ye eşitlenen bir hafta vadeli repo faizini 50-100 baz puan artırmasını bekleniyordu.

TCMB tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğilimine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korurken iç talep daha ılımlı seyretmektedir. Enflasyondaki yükselişte temelde maliyet yönlü gelişmeler etkili olmaktadır. Bununla birlikte, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. Talep koşullarındaki ılımlı görünüme rağmen enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

DOLARDA SON DURUM NE?

Dolar/TL, güne yükselişle başladı. Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından kur 4,46'nın altına indi.

Merkez Bankası, politika faizinde 125 baz puan artışa gitti.

Euro ise 5,33 civarında işlem görüyor.

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın faizleri artırması ardından yaptığı ilk açıklamada, "Politika setimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. " dedi.

Şimşek twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Enflasyon ve cari açık yılın ikinci yarısında düşüş trendine girecek. Yapısal reformlarla ekonomimizin şoklara karşı direncini artırıyoruz. Dış talep büyümeyi güçlü bir şekilde desteklemeye devam edecek."