Merkez Bankası kararına doların ilk tepkisi!

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi 3.6666 seviyesinde olan dolar/TL 3.6335 seviyesine geriledi.

Merkez Bankası kararına doların ilk tepkisi!

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi 3.6666 seviyesinde olan dolar/TL 3.6335 seviyesine geriledi.

TCMB'nin faiz kararı ardından Euro/TL 3.9342'den 3.9023'e indi. Sepet kur ise 3.8001'den 3.7751'e geriledi.

MERKEZ GLP FAİZİNİ YÜKSELTTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı toplantısında geç likidite penceresi borç verme faiz oranını %11'den %11.75'e yükseltti, diğer faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.

MERKEZ KENDİSİNE KONFOR ALANI YARATTI

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "TCMB piyasa beklentilerine paralel olarak sadece geç likidite penceresini %11’den %11.75 seviyesine yükseltti. Piyasa beklentileri de GLP’de 50-100 baz puan arasında bir artırım yönündeydi. Merkez dün Fed’den gelen ılımlı mesajlara karşılık bu toplantıda pas geçmedi ve kendisine manevra alanı yaratmak amacıyla faizi yükseltti. Bilindiği gibi fonlama maliyeti %10.8 seviyesine gelmişti ve yukarıda alan kalmamıştı. Bu artırım ile Merkez Bankası kendisine ilave bir konfor alanı açmış oldu. Gerektiğinde fonlama maliyetinin ilerleyen günlerde %11 seviyesinin üzerine yükseldiğini göreceğiz. Merkez’in bir sonraki toplantısı 26 Nisan tarihinde olacak ve bu tarihe kadar bir TÜFE verisi ve Anayasa Referandumu gibi takvimleri geride bırakacağız. Enflasyon’da beklentiler %11 seviyesine doğru yükseliş yönünde olurken, referandumdan kaynaklı oynaklıkların önüne geçmek için kendisine hareket alanı yaratmış olduğunu düşünüyoruz.
Kararın ardından dolar kurunda 3.64 seviyesine doğru düşüş devam etti. Bu piyasanın 75 baz puanı tam olarak fiyatlanmamış olduğunu gösteriyor ve kararın ardından fiyatlamalar devam ediyor. Teknik olarak 3.55-3.60 bölgesine gerileme devam edebilir. Ancak bu bölgede dengelenme olabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte Dolar endeksinin 100.5 seviyesinin altına gerilemesi durumunda dolar kurundaki gerilemeye destek olacaktır" dedi.

FED NE MESAJ VERDİ?

ABD Merkez Bankası Fed, istikrarlı ekonomik büyüme, istihdam artışı ve enflasyonun bankanın hedefine doğru ilerlediğine dair güvenle beraber faiz oranlarını son üç ayda ikinci kez artırdı.

Fed aynı zamanda 2017 yılı için iki faiz artırımı daha yapacağı tahminini değiştirmezken, 2018 yılı için üç faiz artışı öngörülüyor. Fed 2016 yılında faizleri bir kez artırmıştı.

DOLAR FED KARARINA NE TEPKİ VERMİŞTİ?

Fed'in faiz kararının açıklanmasının ardından dolar sert geriledi. Karar öncesi 3.70 seviyesinin üzerinde hareket eden dolar/TL, 3.68 seviyesinin altına geriledi. Euro/TL ise 3.94 seviyesinin altını test etti.

Euro/Dolar paritesi 1.07'nin üzerine tırmanarak son birkaç haftanın zirvesine çıktı. Dolar/Yen paritesi ise karar sonrası destek seviyelerine doğru düşüşüne devam etti.

Altının ons fiyatı ise yüzde 1 oranında yükselerek 1.213 seviyesinden işlem gördü.