Merkez Bankası’nın duruşu ev sahibi yaptı

Merkez Bankası’nın duruşu yatırımcıya ‘Faiz bu seviyenin altına düşmez’ dedirtince, Mart’ta krediyle satılan konut adedi yüzde 85.2 artarak 45 bin 315’e fırladı. Aylık satış da 116 bini aştı.

Merkez Bankası’nın duruşu ev sahibi yaptı

Geçen yıl Mart ayında ortalama yüzde 1.25 düzeyinde olan aylık konut kredi faiz oranlarının bu yılın Mart ayında yüzde 1’in altına inmesi ve yatırımcıların bu seviyenin altına düşmesini beklememesi kredili konut satışlarında sıçramaya neden oldu.

Konut satış ları, Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32.4 artarak 116 bin 30 adet olurken, kredili satışlarda patlama yaşandı. Kredili satışlar, yüzde 85.2 artarak 24 bin 465 adetten 45 bin 315 adede fırladı. İpotekli konut satışı 20 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, ilk kez bir Mart ayında konut satışında 100 bin seviyesi de aşıldı.

Faiz düşmez öngörüsü

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Mart ayı Konut Satış İstatistikleri’ne göre, ipotekli yani kredili satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 85.2 artış göstererek 45 bin 315’e yükseldi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 39.1 oldu, İstanbul, 9 bin 391 ipotekli konut satışı ve yüzde 20.7 payla ilk sırayı aldı.

Geçen yıl martta aylık konut kredi faiz oranlarının ortalama yüzde 1,25 düzeyinde olduğunu anımsatan analistler, bu yılın mart ayında faiz oranlarının yüzde 1’in altına inmesiyle ipotekli konut satışlarında sert artışların yaşandığını belirtiyor.

Uzmanlara göre, dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler göz önüne alındığında, faizlerin daha da düşeceği beklentisinin ortadan kalkmış olması konut almak için bekleyenleri harekete geçirdi. Şu anda yüzde 0.85-0.90 seviyesinde bulunan konut kredisi faiz oranlarını cazip bulanlar, yatırım kararını ertelemedi.

297 bin konut satıldı

Uzmanlara göre, faiz oranlarının yanı sıra seçim ortamı nedeniyle de yatırımcılar kararlarını ertelemek istemedi. Seçim ve faiz gibi iki önemli etkenin yanı sıra Mart ayının yeni konut projelerinin devreye alındığı dönem olması da satışları yukarı çekti. Mart ayındaki yükseliş, konut satışlarının 3 aylık performansına da olumlu yansıdı. Ocak-Mart döneminde satılan konut sayısı yüzde 15 artışla 297 bin 218 adeti yakaladı.

Ağustos’ta da etkilemişti

ZİRAAT Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, bu yıl Mart ayında konut kredisine talebin ve satışlarının arttığını belirterek, “Benzer bir hareketi TCMB’nin koridorun üst bandını 75 baz puan indirdiği 2014 Ağustos ayından sonra da gördük. Ağustos ayında konut satışları 105 bin seviyesine yükselirken, Eylül ayında da 115 bin adedi geçmişti. Merkez Bankası’nın temkinli para politikası duruşuyla faiz koridorunun üst bandını arttırmayarak sabit tutması kredi faizlerine olumlu yansıyor. Konut kredilerine talebi önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın artan kur oynaklığı ve risk primi karşısında ‘temkinli’ duruşunu ne kadar süre korumak isteyeceği belirleyici olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Yabancılar hız kesmiyor

MÜTEKABİLİYET yasası sonrasında yabancılara yapılan konut satışı her geçen gün artıyor. Bu yılın Mart ayında yabancıya yüzde 18 artışla 1.610 konut satışı yapıldı. Yabancıya satışta ilk sırayı 548 konut ile İstanbul aldı. Geçen yıl Ocak-Mart döneminde 3.640 konut yabancıya satılırken, bu yıl bu rakam4 bin 268’e kadar yükseldi.