Mevlüt Çavuşoğlu ve Lavrov bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus Dışişleri Bakanı Lavrov Soçi'de bir araya geldi

Mevlüt Çavuşoğlu ve Lavrov bir araya geldi

Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus Dışişleri Bakanı Lavrov Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda bir araya geldi. Kremlin görüşmenin ardından, "Türkiye ile ilişkilerin eski haline dönmesi için bir ay veya daha uzun sürebilecek yoğun görüşmeler gerçekleşecek" ifadesini kullandı.

Görüşmenin ardından iki bakan açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklamalar:

Suriye konusunda Rusya'yla koordinasyon sağlanacak. Suriye'de siyasi çözüm için birlikte çalışacağız. Erdoğan ve Putin Ağustos'ta Soçi'de görüşebilir.

Görüşmelere devam edeceğiz. G-20 zirvesinde görüşmek için anlaşmışlardı ama Cumhurbaşkanımız öncesinde görüşme talebinde bulunmuştu.

Biz de şimdi onun için çalışmalar yapıyoruz. İki tarafta da ilişkileri kriz öncesine götürme kararlılığı var. Türkiye ile Ruys uakın diyalog içinde olacak. Çok yapıcı ve olumlu bir görüşmeyi gerçekleştirdik.

Suriye'nin toprak bütünlüğü ve rejimin kapsayıcı bir rejim olmasını gerkeiyor. Esad'ın kalması gitmesi konusunda farklı görüşler var. Aynı düşündüğümüzü söyleyemem Rusya'yla.

Şu anda kesilen diyalog tekrar başladığı için. İlişkiler tekrar başladığı için olumsuz olan her konuyu Rusya ile görüşebiliriz.

Tüm kısıtlamaları kaldırmak için girişimlerimizi sürdüreceğiz. Biliyoruz ki Rus turistler de Türkiye'ye gelmek için can atıyorlar. İki ülke için en iyisini yapmak için uğraş vereceğiz.

LAVROV'DAN FLAŞ AÇIKLAMALAR

Rus vatandaşları tatil yeri olarak Türkiye'yi seçerken bu ülkedeki güvenlik durumunu da dikkate almalı.

Rusya ve Türkiye terörle mücadele çalışma grubunu yeniden devreye sokuyor, askeri yetkililer arasındaki temaslar da yeniden başlayacak.

İstanbul'daki saldırının ardından Rusya ve Türkiye'nin terörle mücadelede ortak bir çalışma yürütmesi daha önemli hâle geldi.

UÇAK DÜŞÜRME OLAYI SONRASINDAKİ EN ÜST DÜZEY GÖRÜŞME

Bu ziyaret 24 Kasım'da yaşanan uçak düşürme hadisesinden sonra Türkiye'den Rusya'ya düzenlenen en üst düzeyde ziyaret oldu. Çavuşoğlu ile Lavrov son olarak 3 Aralık tarihinde AGİT Dışişleri Bakanları toplantısı için gittikleri Belgrad'da bir araya gelmişlerdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına katılmak için davet edilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi kapsamında Suriye krizi konusunda tekrar diyaloğa geçebileceklerini söylemişti.

Lavrov, "Suriye'de çözüm konusunda Türkiye ile yakın zamana kadar çok dar çerçevede görüşmelerimiz oldu fakat bildiğimiz sebeplerden dolayı bunlar sonlanmıştı" şeklinde konuşmuştu.

ERDOĞAN VE PUTİN AĞUSTOSTA GÖRÜŞECEK

Rus Interfax Ajansı haberine göre Çavuşoğlu, Erdoğan ve Putin Ağustos ayında Soçi'de görüşebileceğini söyledi. Rus Interfax Ajansı'na konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Rusya ve Türkiye, Suriye konusunda yakın işbirliği içinde olacak. Türkiye ile Rusya Suriye'de siyasi çözüm için yakınlaşmalı. Azerbaycan ve Kazakistan, Türkiye ve Rusya'nın ilişkilerinin normalleşmesinde yapıcı bir rol oynadı."