Meydanı boş gördüler

Seçim öncesi Merkez dövize müdahale edemez görüşü dolara yeni rekor kırdırdı. Dolar 2.74’ü test ederken, Borsa artık bu çıkışlara alıştı ve % 2.11 değer kazandı.

Meydanı boş gördüler

Seçimler yaklaştıkça Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) TL’deki değer kaybına önlem alamayacağına dair endişe hem sepet kura hem de dolara yeni rekorlar kırdırdı. Düne 2.70’li seviyelerde başlayan dolar/TL 2.7435’e kadar yükselerek tarihi zirvesini yenilerken, sepet bazında TL 2.8566’ya kadar yükselerek yeni zirveyi test etti.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Merkez Bankası’nın piyasadaki satışı durdurmak için adım atmadığı her gün TL’de daha çok değer kaybı görüleceğine dair pozisyonlar açılmaya devam ediyor. Bu pozisyonlar, TCMB’nin adım atmadığı her gün devam edecek. Gittikçe Ocak 2014’teki
5 puanlık acil faiz artışına yaklaşıyoruz ve bu süreçte piyasa TCMB’nin elinin kolunun seçim nedeniyle bağlı olduğunu biliyor” dedi.

TL dün dolar karşısında yüzde 1.4 değer kaybederken diğer gelişmekte olan piyasalardan negatif ayrıştı. İki yıllık gösterge tahvilin faizi de yine yüzde 10.05 ile çift haneli işlem gördü. Seçim sonuçlarına dair belirsizliğin TL’de yarattığı satış baskısı sürerken, TCMB’nin TL’deki değer kaybına siyasi nedenlerle tepki gösteremeyeceği endişesi satışın daha da belirginleşmesine ve TL’nin hem dolar hem de sepet bazında rekor seviyelere gelmesine neden oluyor. Bankacılar dün petrol fiyatlarının yükselmesinin de TL’deki değer kaybında etkili olduğunu belirtirken, TCMB’nin piyasadaki satışı kontrol altına almak adına bugüne kadar attığı dolaylı ve etkisi sınırlı olan adımlara daha etkili olacak bir çözümü eklememesi halinde kurdaki yükselişin devam edebileceğini kaydetti.

Zayıf mesajlar verdi

Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, “TCMB bu hafta TL’deki değer kaybı trendini sona erdirmek için yeterli adım atmadı. Merkez Bankası’nın verdiği mesaj zayıftı. TCMB, büyümenin zayıf, seçimlerin yaklaştığı ve hükümetin sıkılaştırıcı değil genişleyici politika istediği bir dönemde para politikasını sıkılaştırmak için ne kadar isteksiz olduğunu gösterdi” dedi.

Istanbul Analytics Ekonomisti Atilla Yeşilada yayımladığı notta, “TCMB cılız adımlar atarak enflasyon beklentilerindeki yükseliş ve kurun oynaklığına karşı çaresiz olduğunu dosta düşmana ispat etti. Tahvil ve döviz tarafı TCMB’nin en azından enflasyon ve kur cephesinde bozulmayı kayda geçirip, işler daha kötüye giderse faizlerle oynayarak müdahale edeceğini beyan etmesini bekliyordu. TCMB belki Ankara korkusundan ya da zaten ivmesini tamamen yitiren ekonominin iyice durmasından çekinerek bu adımı atmayınca, hemen dolara alım geldi” değerl yaptı.



‘Ucuz’ dediler, hisse aldılar

Yeni zirvesini test eden dolar/TL ve faizdeki yüksek seyre rağmen, gelişmekte olan ülke piyasalarına göre ucuz kalan Türk hisse senetlerine gelen alımlarla BIST 100 Endeksi dün yüzde 2’nin üzerinde yükseldi. Endeks yüzde 2.11 yükselişle 85.551 puandan kapandı. Endeksteki haftalık kazanç yüzde 4’ü buldu. Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven, “Endeks kura, faize ve petroldeki yükselişe rağmen yükselişini sürdürüyor. Bunun tek sebebi, gelişmekte olan ülkelere göre Türk hisse senetlerinin ucuz kalmış olması. Negatif ayrışan BIST’te yatırımcılar aşırı satışa gitmişti ve uygun iskonto oluşmuştu. Şimdi bu fiyatlanıyor” dedi.

Kaynak:Vatan