Milli Piyango ihalesine talip olan şirketler 2016!

Milli Piyango özelleştirme ihalesine talip olan 7 şirket kim? 2016'da düzenlenecek olan ihale için şartname alan bazı şirketler şimdiden belli oldu!

Milli Piyango ihalesine talip olan şirketler 2016!
Milli Piyango ihalesine talip olduklarını şartname alarak belli eden 7 yatırımcı grubu olduğu biliniyor. Fakat bu şirketlerin hangileri olduğu netleşmiş değildi. Talih Kuşu ihalesi için mayıs ayının ortasında yapılan road show'a 110 firmanın temsilcilerinin katılması ihaleyle ilgili beklentileri yükseltmiş, hatta Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, daha road show aşamasına gelmeden 5 şirketin ihale şartnamesi aldığını açıklamıştı.
Daha sonra iki yatırımcı grubunun daha bu ihaleye talip olduğu öğrenildi.

Yani şu an itibariyle Milli Piyango ihalesine talip olan ortak girişim grubu veya yatırımcı grubu sayısı 7.
Peki kim bu şirketler. Milli Piyango taliplileri arasında oldukça şaşırtıcı isimler var!

BİLYONER VE INTRALOT MİLLİ PİYANGO İHALESİNE TALİP
Şaşırtıcı olmayan taliplerden başlayalım. Türkiye'nin en büyük bahis şirketlerinden biri olan Bilyoner.com, Milli Piyango'ya talip. Bilyoner.com Genel Müdürü Sait Kayahan, üçüncü kez ihaleye çıkacak olan Milli Piyango’ya talip olduklarını resmen açıkladı.
Bilyoner.com bu Milli Piyango konusunda işini de şansa bırakmıyor ve Özelleştirme İdaresi ile kapsamlı görüşmelerini sürdürüyor.
Haliyle Bilyoner.com Milli Piyango ihalesine girince beraberinde Yunan ortağı Intralot da ihalenin talipleri arasında yer alıyor. Bilyoner.com her ne kadar özelleştirmenin kapsadığı süre ve bazı vergiler konusunda soru işaretlerini dile getirse de Milli Piyango ihalesi konusunda kararlılık mesajını en net veren yatırımcı gruplarının başında yer alıyor.

Bilyoner ve Intralot Milli Piyango ihalesine talip
NET HOLDİNG VE SCIENTIFIC GAMES 3. ORTAĞI ARIYOR!
Milli Piyango ihalesine talip olan bir diğer yatırımcı grubu Net Holding ve beraberindeki yatırımcı grupları. Bir önceki iptal edilen ihaleye Net Şans Hitay Ortak Girişim Grubu içinde katılan Net Holding'in Yönetim Kurulu Murahhasa Azası Hande Tibuk, Milli Piyango ihalesine bir önceki ihalede olduğu gibi yine Scientific Games ile gireceklerini açıkladı. Tibuk, Milli Piyango ihalesi için üçüncü bir ortak arayışında olduklarını da ekledi.
Net Şans Hitay Holding, 2014 yılındaki ihalede 2 milyar 755 milyon dolar artı KDV ile en yüksek teklifi veren grup olmuş fakat teminatı yetiştiremediği için ihaleyi alma hakkını kaybetmişti.

Net Holding Scientific Games Milli Piyango ihalesi için ortak arıyor
AHLATCI, ERG'DEN AYRILIP İHALEYE GİRİYOR: MİLLİ PİYANGO ARTIK ÇORUM'UN MESELESİ
Yine 2014 yılındaki Milli Piyango ihalesine Erg Ahlatcı Ortak Girişim Grubu içerisinde girip ikinci en yüksek teklifi veren Ahlatcı Grup'un patronu Ahmet Ahlatcı, Milli Piyango ihalesine talip olan bir diğer yatırımcı. Erg Ahlatcı OGG, 2014 yılındaki ihalede Net Şans Hitay OGG'nin ardından 2 milyar 750 milyon dolar artı KDV ile ikinci en yüksek teklifi vermiş, bu grubun teminatı zamanında yatıramaması üzerine Milli Piyango özelleştirmesini kazanma hakkına sahip olmuştu. Fakat Erg Ahlatcı OGG de gerekli teminatı zamanında yatıramamış ve Milli Piyango ihalesi iptal olmuştu.
Milli Piyango özelleştirmesinin artık kendileri için bir onur meselesi olduğunu söyleyen Ahmey Ahlatcı, Milli Piyango ihalesine bu defa tek başlarına gireceklerini söylüyor.
Bir önceki ihalede yaşanan mnevzuata ilişkin taleplerinin uygun bulunarak yeni yapılacak ihalede uygulanma kararı alındığını belirten Ahlatcı, piyango özelleştirme ihalesinin sadece kendilerinin değil, Çorum’un meselesi olduğunu savundu.
Gazi Caddesi üzerindeki binaya Milli Piyango’nun merkezi yapmak için hazırladıklarını belirten Ahlatcı, ihaleye ortaksız tek firma olarak gireceklerini kaydetti. Ahlatcı, Çorum’un bağrından çıkan bir işadamı olarak piyangonun özelleştirme ihalesinden vazgeçmediklerini sözlerine ekledi.
Erg'nin ise ihaleye başka bir ortakla katılıp katılmayacağı belli değil.

Ahlatcı Grubu Milli Piyango ihalesine yeniden talip

TJK MİLLİ PİYANGO İHALESİNE TALİP OLABİLİR, PEKİ SÜRPRİZ ORTAĞI KİM?
Şimdi de gelelim Milli Piyango'ya talip olan sürpriz yatırımcıya.
Türk Jokey Kulübü yani TJK, Milli Piyango ihalesine talip olabilir. 4 Haziran Cuma günü yapılan TJK Olağanüstü Genel Kurulu'nda Başkan Yasin Kadri Ekinci, TJK'nın yapılacak olan Milli Piyango ihalesine bir ortaklıkla beraber girmesi konusunnda nabız yokladı. Ekinci, TJK üyelerinden konuyla ilgili değerlenidrme yapmalarını istedi.
Aslında 4 Haziran 2016 tarihindeki Olağanüstü Genel Kurul'un ilan edilen konuları arasında Milli Piyango bulunmuyordu.
Peki nasıl olacak da banka hesaplarında açıklanan son mali tablosu olan 2014 itibariyle 9 milyon TL nakit para bulunan ve özsermayesi sadece 9.3 milyon TL olan TJK, ihale bedeli milyarlarca dolara çıkacağı tahmin edilen Milli Piyango ihalesine girebilir.
Elbette tek başına gireceğini düşünmek pek mantıklı değil. Fakat başkan Ekinci'nin de belirttiği üzere bir yatırımcı grubuyla Ortak Girişim Grubu'na dahil olarak girebilir.
Şimdi en büyük soru işareti TJK'ya bu teklifi getiren asıl büyük yatırımcı kim?
İhale için kurulacak ortak girişim grubunda TJK'nın şans oyunları düzenleme konusundaki yeteneği ve altyapısı nedeniyle teknik ortak olacağı su götürmez bir gerçek. Fakat finansör oalcak ve asıl büyük yatırımı yapacak grubun önümüzdeki günlerde açığa çıkması pek sürpriz olmayacak.

TJK Başkanı Yasin Kadir Ekinci

TURKISH LOTTERY HOLDING MİLLİ PİYANGO'YA YENİDEN TALİP OLACAK MI?
2014 yılındaki ihaleye katılan Turkish Lottery Holding BV'nin ise 2016 yılında yapılacak olan Milli Piyango ihalesine talip olup olmayacağı belli değil. 2014 yılındaki ihalede ilk çekilen grup olan Turkish Lottery Holding, Hollanda'da kurulu fakat ucu Çek Cumhuriyeti'ne kadar uzanan bir ortag girişim grubuydu.
Turkish Lottery Holding'in üç ana ortağı vardı. Çek Cumhuriyeti merkezli KKCG ve Emma Capital ile İtalyan GTECH. Fortune'un iddiasına göre bu üçlü yatırım grubu Türkiye'de Serdar Bilgili ile irtibat halindeydi.

Turkish Lottery Holding BV 2014 Milli Piyango İhalesi
MİLLİ PİYANGO İHALESİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Milli Piyango ihalesinde ön yeterlilik için son teklif verme süresi 14 Ekim 2016, ihaleye teklif verme için son tarih ise 8 Kasım 2016. Maliye Bakanı Naci Ağbal, daha önce 7 olarak belirtilen Milli Piyango ihalesine teklif vermesi beklenen yatırımcı sayısının artmasına imkan sağlamak, grupların ihaleye daha iyi hazırlanabilmesine imkan vermek için sürelerin bu tarihlere çekildiğini söyledi.
Bu da aslında başka taliplerin de olabileceğini ve bu taliplerin ihaleyi incelemek için süre uzatma talebinde bulunduğuna işaret.

MİLLİ PİYANGO İHALESİNİ KAZANAN 10 YIL RAKİPSİZ KALACAK
2014 yılında yapılan Milli Piyango ihalesinde, en yüksek teklifi veren iki OGG, parayı ödeyememiş ve ihale iptal olmuştu. İki ortak girişim grubu da sürenin kendilerine yetmediğinden şikayet etmişti. Peki şimdi değişen ne? Bu yıl yapılacak ihalede farklı bir durum olması için Özelleştirme İdaresi ne gibi adımlar attı?
Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, geçtiğimiz aylarda yapılan road show'a katılan 110 yatırımcıya "Şartnameyi kafanızı aydınlatacak, netleştirecek şekilde yeniden düzenledik. Daha önceki şartnamede 'münhasırlık' konusu net değildi. Malumunuz, Milli Piyango'yu 10 yıl süreyle özelleştiriyoruz. Alacak yatırımcının bu süre, yani 10 yıl boyunca 'münhasırlık' hakkı olacak. Karşısına rakip çıkarmayacağız" dedi.

Peki başka neler değişti?

PEŞİNAT YARIYA İNDİ, KALAN ÖDEME 4 YILA YAYILDI
2014 yılındaki şartnamede peşinatın yüzde 40'tı ve Net Şans Hitay OGG ile ERG Ahlatcı OGG, bu yüzde 40'lık peşinatı sağlayamadığı için ihale iptal olmuştu.
Peşinat yüzde 20'ye indi.
İhaleyi kazanan bir yıl sonra ikinci yüzde 20'yi ödeyecek.
İki yıl sonra yüzde 30'unu ödeyecek
Son dilim olan yüzde 30 ise onu izleyen dönemde tahsil edilecek.
Yani diyelim ki 2014 yılındaki en yüksek teklif yeniden geçerli oldu ve ihale 2 milyar 755 milyon dolar artı KDV ile sonuçlandı. 2014 yılında ihaleyi alan yatırımcı 1 milyar 102 milyon dolar artı KDV'yi hemen yatırmak zorundaydı.
Yeni şartnameye göre Milli Piyango İhalesi'ni kazanan yatırımcı veya yatırımcı grubu peşin olarak 551 milyon dolar artı KDV ödeyecek.
1 yıl sonra yani 2017'de 551 milyon dolar artı KDV daha ödeyecek. 2 yıl sonra yani 2018'de 826.5 milyon dolar artı KDV ödeyecek. 2019'da da yine 826.5 milyon dolar artı KDV ödeyecerek ihale bedelinin ödemesini tamamlayacak.

FAİZİ DOLAR ÜZERİNDEN ÖDERSE LİBOR ARTI 2, TL ÜZERİNDEN ÖDERSE TAHVİL FAİZİ ARTI 1
Elbette peşinatın ardından kalan rakam vadeye yayıldığı için bunun bir faizi olacak. İhale bedelinin yüzde 80'ine denk gelen bu faiz, eğer ödemeler dolar üzerinden yapılırsa libor artı 2, TL bazında olursa tahvil-bono faizi artı 1 puan oalcak. İhaleyi kazanan yatırımcıya TL bazında mı yoksa dolar bazında mı ödeme yapacağı sözleşme imzalanırken sorulacak.

MİLLİ PİYANGO'YU ALMADAN MİLLİ PİYANGO HİSSELERİ REHİN VERİLEBİLECEK
Bir yenilik de ihale bedelinin finansmanı konusunda yatırımcıya tanıan haklarla ilgili. Milli Piyango ihalesini kazanan yatırımcı 2014 yılındaki şartnamenin aksine, kredi alabilmek için kreditöre Milli Piyango hisselerini rehin olarak gösterebilecek. Üstelik bunu Milli Piyango'yu henüz devralmamışken de yapabilecek.

AYNI GÜN İKİ AYRI ŞANS TOPU ÇEKİLİŞİ!
Önceki şartnamede bulunan 100 milyon dolarlık teminat mektubu olmayacak.
Milli Piyango'yu alan yatırımcı aynı oyun için günde iki çekiliş yapabilecek. Yani bir günde iki kez sayısal loto, bir günde iki kez şans topu gibi...
Yatırımcı Milli Piyango'nun oyun sayısını artırıp, çeşitlendirebilecek. Ayrıca yeni bayilikler verebilecek.
ÖNCEKİ MİLLİ PİYANGO İHALELERİNDE NE OLDU?
Milli Piyango ihalesi aslında Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleşirmelerinden biri. Fakat 2009 ve 2014'teki ihaleler başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 7 Mayıs 2009’daki Milli Piyango ihalesi, teklif sahiplerinin açık artırmada fiyatı yükseltmemeleri nedeniyle iptal edilmişti. İkinci ihale ise 15 Temmuz 2014 tarihinde yapılmış ve en yüksek teklif, 2 milyar 755 milyon dolar + KDV ile Net Şans-Hitay OGG’den gelmişti.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Net Şans-Hitay OGG’yi lisans sözleşmesi imzalamak için davet etmişti. Fakat ortak girişim grubunun talebi üzerine verilen süre önce 26 Şubat 2015’ten 15 Nisan 2015’e, son olarak 10 Aralık 2015’e uzatılmıştı. Ancak Net Şans-Hitay OGG teklif bedelini finanse edemeyince ihalede en fazla teklif veren (2 milyar 750 milyon dolar) ikinci sıradaki Ahlatçı-Erg OGG da 10 Aralık 2015’e kadar uzatılan tarihte gerekli finasmanı bulamadı ve dev özelleştirmede en başa dönüldü.

Milli Piyango ihalesine talip olan şirketler 2016! - Resim : 6

paralimani.com Ekonomi Haberleri Servisi