Mobil internet konuşmayı bitirebilir

Avrupa’nın en çok konuşan ülkesi Türkiye’de mobil banttaki data artışı şebekeleri zorlamaya başladı

Mobil internet konuşmayı bitirebilir

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, mobil geniş banttaki data artışının şebekeleri zorlamaya başladığını, önlem alınmazsa 2-3 yıl sonra aranan kişiye hemen ulaşılamayacağını belirtti. Tayfun Acarer, ortalama aylık 364 dakikalık mobil kullanım süresiyle Türkiye’nin, Avrupa ülkeleri arasında kişi başına en fazla mobil görüşme yapan ülke olduğunu söyledi. Konuşma ücretlerinin düşük olmasıyla insanların daha çok konuşur hale geldiğini ifade eden Acarer, şunları söyledi:

“İnsanlar eskiden az konuşup çok para ödüyordu. Şimdi öyle değil, her yöne tarifeler var, internete erişim kolay. Türkiye Avrupa’nın en çok konuşan ülkesi, ikinci çok çok gerimizde. Bu çok güzel bir şey ama özellikle internetteki mobil geniş banttaki data artışı, şebekeleri zorlamaya başladı. Eğer önlem alınmazsa, hızla fibere geçilmezse, mobil şebekeyi geliştiremezsek, 2-3 sene sonra ararken beklemek zorunda kalacağız.” Bir dönem insanların numarayı çevirip saatlerce internete girmeyi beklediğini hatırlatan Acarer, datadaki artışa bağlı altyapı gelişmediği takdirde böyle bir riskin yeniden yaşanabileceğini belirtti.

36 milyon Facebook’lu

Acarer, Türkiye’deki aylık internet kullanım oranının 33 saat olduğunu, bu oranın hem Avrupa hem de dünya ortalamasının üstünde yer aldığına işaret etti. İnsanların sosyal paylaşım sitelerini çok yoğun kullandığının altını çizen Acarer, “40 milyon civarında geniş bant abonemiz var. 36 milyon Facebook, 10 milyon civarında da Twitter abonesi bulunuyor. Birkaç yıl sonra insanların sosyal paylaşım sitelerinde sıkıntı yaşamamaları için altyapının da buna hazır olması gerekir” ifadesini kullandı.

Dükkanı kapatıp cep’ten iş yapıyor

Türkiye’nin de mobil iş gücüne uyum sağladığını söyleyen Tayfun Acarer, “Bugün özellikle bakım, destek işlerinde çalışanların çoğu dükkanını kapattı. Cep telefonundan irtibat kuruyor, iş alıyor, ona göre işlere müdahil oluyor. Yani mobil ortamın olanakları arttıkça, altyapılar geliştikçe mobil işlerin gelişmesi kaçınılmaz oluyor” diye konuştu.