Moody's'den Türk bankalarına not değerlendirmesi

Moody's 17 Türk finans şirketinin notlarında gözden geçirmeyi tamamladı.

Moody's'den Türk bankalarına not değerlendirmesi

Moody's Investors Service, Türkiye'nin kredi notunu Baa3'ten 'durağan' görünüm ile Ba1 seviyesine indirmesinin ardından 17 Türk finans şirketinin kredi notları için gözden geçirmeyi de tamamladı.

Moody's 17 finans şirketinden 14'ünün uzun vadeli borç ve mevduat notlarını indirirken, 3 kuruluşun notlarını değiştirmedi.

Moody's 10 finansal kuruluşun uzun vadeli borç ve mevduat notlarını, zayıflayan faaliyet ortamı, fonlama ve likidite konularında artan aşağı yönlü riskler nedeniyle düşürdü. Bu nedenlerle notları düşürülen

kuruluşlar listesinde Akbank TAS, Alternatifbank A.S., HSBC Bank A.S. (Türkiye), ING Bank A.S. (Türkiye), T.C. Ziraat Bankasi, Turkiye Halk Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, Turk Ekonomi Bankasi A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Yapi ve Kredi Bankasi A.S. yer aldı.

Moody's 4 finansal kuruluşun uzun vadeli notlarını ise, hükümetin destek sağlama konusundaki zayıf kapasitesi nedeniyle düşürdü. Bu listede de Turkiye IS Bankasi A.S., Sekerbank T.A.S., Turkiye Sinai
Kalkinma Bankasi A.S ve Türk Eximbank yer aldı. Yerel ve yabancı para cinsinden kredi ve yerel para cinsinden mevduat notları teşit edilen bankalar ise ana hissedarları yabancı bankalar olan Burgan Bank, Denizbank ve Finansbank oldu.
Moody's 17 bankanın 15'inin görünümlerini 'durağan' olarak belirledi.

Denizbank ve Şekerbank'ın uzun vadeli not görünümleri ise 'negatif' olarak duyuruldu. Denizbank için 'negatif' görünüm ana ortağı Sberbank'ın görünümünden kaynaklanırken, Şekerbank için negatif görünüm ise Banka'nın aşağı yönlü risklere karşı koyma tamponlarının göreceli zayıf olmasından kaynaklandı.

Moody's 6 Türk bankasının teminatlı tahvil notlarını düşürdü

Moody's Investors Service, Türkiye'nin kredi notunu Baa3'ten Ba1 seviyesine ve Türkiye'nin yerel para cinsinden tahvil tavanını A3'ten Baa17e indirmesine paralel olarak 6 Türk bankasının teminatlı tahvil notlarını düşürdü.

Moody's Vakıfbank, YKB, Akbank, Garanti Bankası, Denizbank ve Şekerbank'ın teminatlı tahvil notlarını düşürürken, Vakıfbank'ın teminatlı tahvil notlarını olası bir indirim için izlemede tutmaya devam etti.