Morgan Stanley'den kritik Türkiye yorumu!

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Türk ekonomisine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu

Morgan Stanley'den kritik Türkiye yorumu!

Morgan Stanley, Türk ekonomisinde 2016 yılının büyük olasılıkla 2015'e çok benzer olacağını bildirdi. 2016'da GSYH ve TÜFE başta olmak üzere tüm makro ekonomik göstergelerde küçük iyileşmeler olacağını öngören Morgan Stanley, 2015 2. yarıda yüzde 2,2'ye gerilemesini beklediği GSYH büyüme oranını 2016'da yüzde 3,0'a toparlanacağını tahmin etti.

Morgan Stanley, seçim döneminde söz verilen asgari ücret artışının yapılmasının GSYH'ya 0,4 puan katkı sağlayacağını hesapladıklarını da belirtti.

3. çeyrekte yüzde 5,5 olan cari açığın 4. çeyrekte yüzde 5,0'agerileyeceğini tahmin eden Morgan Stanley, 2016'da ise dış ticaret açığında hafif artışla birlikte cari açığın kötüleşeceğini öngördü.

TCMB'nin Fed'in faiz artırımına başlamasının ardından faiz artırımlarına başlayacağını tahmin eden Morgan Stanley, Fed'din 2016 ilk çeyrekte 25 baz puan artırım beklediklerini, TCMB'nin de buna 50 baz puan artırım ile yanıt vereceğini öngördüklerini vurguladı. Morgan Stanley, TCMB'nin hali hazırda yüzde 8,70 olan ortalama fonlama maliyetinin 2016 sonunda yüzde 9.50 seviyesine getireceğini tahmin etti.

Morgan Stanley, 2016'da Türk ekonomisi için risk faktörleri olarak Fed faiz artırımı, TL'de kesin değer kaybı veya artıyı, asgari ücret artışının enflasyonu hızlandırmanı ve TCMB'nin normalleşme stratejisinin Banka'nın yönetiminde olası değişikliklerle birlikte modifiye edilmesi olarak sıraladı.