Muğla'da 'organik köy' kuruluyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi" çerçevesinde, Köyceğiz'in Çandır Mahallesi "organik köy" olacak

Muğla'da 'organik köy' kuruluyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi" çerçevesinde, Köyceğiz'in Çandır Mahallesi'nde "organik köy" projesi hayata geçiriliyor.
Mahallede üretim yapan 47 çiftçiyle başlatılan çalışmada zeytin, nar, narenciye ve değişik tarım ürünlerinde organik üretim planlanıyor.
Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek ve davetliler Çandır Mahallesi'nde incelemelerde bulundu.
Güvençer, burada yaptığı konuşmada, projenin başarıyla sonuçlanabilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün, ilçe kaymakamlarının liderliğinde, İl Kültür ve Turizm ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünü ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarını mutlaka yanına alması gerektiğini söyledi.
Projenin herhangi bir organik tarım ya da ekolojik turizm projesinden birkaç farkı ve önemi olduğuna dikkat çeken Güvençer, şunları kaydetti:
"Bu belki Türkiye'de, Muğla'da ilk ve tek değil ama bulunduğu coğrafya ve entegre olabileceği diğer sektörler açısından son derece önem taşıyan bir proje. Bu proje mutlak suretle dört dörtlük başarıya ulaşmalı. Eğer bu proje dört dörtlük başarıya ulaşırsa Muğla'da hatta Türkiye'de bundan sonra çok daha büyük ivme kazanacak, önemli projeler zincirinin ilk örneği, adımı, kıvılcımı olacak. Hiç kuşkunuz olmasın. Başta kaymakamlığımız olmak üzere, valiliğimiz ve bağlı tüm kurumlarımızla bu projenin içerisinde bugüne kadar olduğundan çok daha fazla olmak zorunda."
Güvençer, bölgenin çok özellikli bir yer olduğunu, İztuzu, Dalyan, Dalyan'daki sazlıklar ve içinde yaşayan canlılar, Dalyan kanalı ve Köyceğiz Gölü'nün mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici ise organik tarımın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de giderek yaygınlaşmakta olduğunu belirtti.
Türkiye'de toplam organik üretim alanında son 10 yılda yaklaşık yüzde 800 artış olduğunu ifade eden Ekici, "2014 verilerine göre ilimizde 840 üretici 102 bin 521 dekar alanda 65 farklı organik ürün üretmektedir. Buna bağlı olarak müdürlüğümüzde de organik tarım çalışmalarına hız verilmiştir. 'Çandır Organik Köy' projesi Bakanlığımızın 'Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü' projesi içerisinde gerçekleştirdiğimiz 4 projeden biridir" dedi.
Ekici, Çandır Mahallesi'nin yılda 60 bin turisti misafir eden bölgede olması, doğa, turizm ve tarihi zenginliklerin bir arada bulunması nedeniyle organik üretim ve eko-turizme uygun bir yer olduğunu kaydetti.
Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Başkanı Yücel Okutur da organik tarımda üretilen ürünlerin hem yerinin marka değerini hem de kendi ürün değerini artırdığını söyledi.
Muğla'nın organik tarım için en ideal il olduğunu anlatan Okutur, "Organik tarım yapmak çok güzel bir şey ama bir de bunun pazarlaması var. İkinci safha olan pazarlama çok önemli. Bunun pazarlamasını da düşündük. İnternet sitesini kuracağız ve internet üzerinden nereden talep gelirse paketleme yaparak göndereceğiz. Çevre ilçelerde de köy pazarları kuracağız. Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman'da belediye başkanlarımızla da görüştük. Onlar da bu konuda yardımcı olacaklarını söylediler. Pazarlama kısmını da bu şekilde halledeceğiz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, organik köyün kontrol ve sertifikasyon işlemlerini gerçekleştirecek yüklenici firma (ETKO) adına Memet Yüce Ekinci ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici protokol imzaladı.