Naci Ağbal'dan asgari ücretlilere uyarı

Maliye Bakanı Ağbal asgari ücretliyi uyardı ve "1300 liranın altında para yatarsa işverenlerine başvursunlar. İşvereninden gerekliği açıklamayı almazlarsa Vergi Dairesi'ne başvursunlar. Asgari ücretliler bordrolarını mutlaka kontrol etsinler." dedi

Naci Ağbal'dan asgari ücretlilere uyarı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bir televizyon programında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Döviz kurundaki artışla ilgili konuşan Ağbal şöyle konuştu:

"Küresel piyasalarda önemli dalgalanmalar var. ABD seçimlerin sürprizle sonuçlanması sonrasında Trump'ın ekonomi politikalarına yönelik endişeler küresel piyasaları karıştırdı. Dolar bütün para birimlerine karşı değer kazandı. Faizlerin yukarı geleceği beklentisiyle gelişmekte olan piyasalardan yatırımcılar para çekmeye başladı. Türk Lirası da benzer seyir içinde kendini buldu. Hükümet olarak konuya ihtiyatlı yaklaştık. İlgili kurumlar gereken tedbirleri aldı. Birkaç gündür global piyasalarda bir durulma var. Bu ilk oluşan paniğin giderilmiş olmasıyla gelişmekte olan piyasalar bir iki gündür olumlu. dalgalı hareketler zemin kaybetti. Döviz hareketlerinin ekonomi üzerindeki etkilerini hükümet olarak takip ediyoruz. Kamu hesapları itibariyle kısa vadede bir sıkıntı olmadı"

Bakan Agbal, asgari ücretle ilgili olarak, "Asgari ücretin gelir vergisi tarifesindeki artış nedeniyle 1300 liranın altına düşme ihtimali oldu. Biz bunu engellemek için 26 Ekim'de düzenleme yaptık. Kanunda ücretleri 1300 liranın altına düşen vatandaşların aşağı düşen ücreti karşılama taahhüdüne girdik. Çalışan ücretlerinin 1300 liranın altına düşmesi söz konusu değil. Her vatandaşa çağrıda bulunuyorum. Özel kesinti olmaksızın eline geçen ücrette 1300 liranın altında ücret varsa işverenlere başvursunlar. İşveren bu imkanı sağlamamışsa vergi dairelerine müracaat etsinler. Özel sağlık sigortası gibi bir kesinti varsa eline geçen ücret 1300 liranın üzerinde demektir. Özel kesinti öncesi net ücret zaten 1300 liranın üzerinde. Bir kesinti nedeniyle düşme hali hariç, hiçbir kesinti yokken ücret 1300 liranın altına düşmeyecek. Asgari ücretliler bordrolarını incelesin" diye konuştu.

'BORÇ YAPILANDIRMADA 7,5 MİLYARLIK TAHSİLAT YAPILDI'

Maliye Bakanı vergi borcu yapılandırması hakkında da bilgi verdi. Ağbal şunları söyledi:

"Bugün önemli bir gün. Yapılandırma kanunu için bugün son ödeme günü. Vatandaşlara çağrıda bulunuyorum 21.00'e kadar bütün vergi daireleri açık. Geçe 24.00'e kadar vatandaşlar geldiği sürece ödemeleri alacağız. 7,5 milyar liralık bir tahsilatı yaptık. Peşin ödeme için son gün. Sakın taksitleri kaçırmasınlar. İlk iki taksiti ödemeyen vatandaşlar kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamıyor. Malı var satmış fakat faturayı düzenlememiş, bu başvurular da bugün bitiyor."

Otomotivde ÖTV artışıyla ilgili konuşan Ağbal şunları kaydetti:

"Düzenleme piyasada beklenen bir düzenlemeydi. Sektörün kendisi bir an önce yapılmasını talep etti. Piyasanın yüzde 40'ı etkilenmedi. İlk reaksiyonlar orta segmentte yapılan artışların makul ve düşük tutulduğu" diye konuştu.