Nakde dönme oranı 2001'den bu yana en yüksek seviyesinde!

650 milyar dolara hükmeden 213 fon yöneticisi, son 15 yılın en yüksek nakit para seviyesine ulaştıklarını söyledi. Yatırımcılar parayı yatıracak piyasa arıyor!

Nakde dönme oranı 2001'den bu yana en yüksek seviyesinde!
paralimani.com EKONOMİ SERVİSİ

Bank of America Merrill Lynch'in yaptığı dev anket, piyasalarda bundan sonra neler yaşanabileceğini de çok çarpıcı bir şekilde gösteriyor.
Toplam 650 milyar dolarık portföyü yöneten 213 fon yöneticisiyle yapılan ankete göre portföylerdeki nakit oranı 2001 krizinden bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Son 15 yılın en yüksek nakit tutma ulaşılmış olmasının sebebi ise piyasalardaki risk algısının iyice yükselmiş, risk iştahının ise dibe vurmuş olması.

Son 4 yılın en düşük seviyesine gerileyen risk iştahı, hisse senedi piyasalarındaki yatırım oranını da son 4 yılın en düşük düzeyine indirdi.

37 MİLYAR DOLAR GİDECEK YER BULAMIYOR!
ML'nin anketine göre 650 milyar dolarlık portföydeki nakit oranı yüzde 5.7'ye ulaştı. Yani 37 milyar dolar şu anda nakit olarak tutuluyor. Mayıs ayındaki ankette ise bu rakam 35.75 milyar dolardı. Son 1 ayda 1 milyar 250 milyon dolarlık fon organize piyasalrda satış yaparak nakde döndü.

BREXIT BİR RİSK DEĞİL
Brexit'i ise 213 fon yöneticisinin sadece yüzde 30'u yani 64'ü bir risk olarak görüyor. Geri kalan 149 fon yöneticisi Brexit olasılı görmüyor. Bu da aslında fon yöneticilerinin asıl risk unsuru olarak Brexit'i değil global ekonomideki zayıflığı gördüğünü gösteriyor.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDEN 106 MİLYAR DOLAR KAÇTI!
Bu yıl gelişmiş piyasalardan para çıkışını ulaştığı rakam ise 106 milyar doları buldu.
Peki bu para bundan sonra nereye gidebilir?
İşte bu noktada Merrill Lynch'in anketi ortalığı biraz karıştıracak sonuçlar içeriyor. Ankete göre hem hisse senedi hem de tahvil piyasasını aşırı değerli bulan fon yöneticilerinin oranı 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Bu durumda bu paranın tekrar hisse senedi piyasasına dönebilmesi için borsalarda bir geri çekilme ve dolayısıyla hisse senedi fiyatlarında sert bir düşüş fiyatlaması gerçekleşmesi gerekiyor. Ya da ekonomik koşullarda çok sürpriz ve hızlı bir düzelme.
Aynı durum tahvil tarafı için de geçerli.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Haliyle geriye sadece altın gibi emtialara yönelme, döviz spekülasyonları ve nakitte kalma seçenekleri çıkıyor. Şimdi soru şu: Altına hücum mu başlayacak, kur savaşları yeniden mi yaşanacak yoksa piyasalar kuruyana kadar bu para nakitte kalmaya devam mı edecek?