Numan Kurtulmuş'tan flaş açıklama

Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklamalarda bulundu

Numan Kurtulmuş'tan flaş açıklama

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısı Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Toplantıda İsraille varılan anlaşma ve terörle mücadele konuları masaya yatırıldı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu

İşte Numan Kurtulmuş'un açıklamasından satır başları:

BREXIT İNGİLİZ EKONOMİSİ İÇİN İYİ OLMAZ
İngiltere'deki bu referandım sonucu İngiliz ekonomisi bakımından çok da olumlu olmayacağını ortaya koyuyor. İngiltere'nin AB'den ayrılması en az iki yıl alır. AB, aşırı sağın yükselişi konusunda düşünmeli.

AB'nin üzerinde düşünmesi gereken önemli konulardan birisi, bu karara zemin oluşturan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı konusunda Avrupa'nın ciddi bir şekilde düşünmesi gerekiyor. İngiliz siyasetiyle ilgili değil, AB'nin geleceğiyle ilgili önemli bir konudur.

ORTAK ORDU OLMAZSA AB DAĞILIR DEMİŞTİK
Yıllar önce bu tehlikeyi gündeme getirmiştik. Dünyadaki en önemli ve en başarılı entegrasyon çabası AB'dir. Avrupa Birliği devlet mekanizmanlarına sahiptir. Ama bu birliği kendi içerisinde ortak bir ordusu olması mümkün olmazsa, AB'nin dağılacağını söylemiştik. Avrupa Birliği'nin Ukrayna krizini çözememesi, AB'nin sorun çözme kabiliyetinin zayıfladığının göstergesiydi. AB, Ukrayna krizi karşısında edilgen davrandı. Bu çerçevede Türkiye bu ilişkileri çok yakinen takip ediyor. Türkiye'nin Avrupa'yla ilişkilerinin olabildiğince pozitif olması için elimizden geleni yaptı. Türkiye, AB ile görüşmelere kesintisiz devam ediyor. Türkiye'nin daha duyarlı davranması AB'nin menfaatine. Türkiye vize muafiyetinde yükümlülüklerini yerine getirdi.
Türkiye karşıtlığı politikaya malzeme edilmemeli.

İSRAİL İLİ İLGİLİ EŞ ZAMANLI AÇIKLAMA SAAT 13:00'TE
Bu hafta Türkiye'nin gündemini belirleyecek konulardan biri de İsrail'le ilişkilerin normalleşmesidir. İki Başbakan da saat 13:00'te eş zamanlı olarak dünyaya duyurulacaktır.

Rusya ile ilişkilerimizde de yumuşama trendinin hızlandığını hep beraber görüyoruz. Rusya'da faaliyet gösteren bazı şirketlere tekrar çalıştırma izni verildiğini belirtmek isterim.

Türkiye'ye yapılacak yatırımlar için yabancılara oturma hakkı verilmesi de gündeme geldi. Belli miktarda sermaye yatırımı yapanlar, kaynağı belli olan paraların Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunanlar, gayrimenkul satın alanlar, işyeri kuranlar ve istihdam oluşturanlar, iki yıl bankada parasını tutanlar, 5 yıl boyunca devlet tahvili alanlara oturma izni ve vatandaşlık hakkıyla ilgili yasal düzenlemeleri yapıyoruz.

Doğum, evlenme ve ölüm meselesinde nüfus idaresine gitmeden tescil kaydının yapılması düzenlenen yasayla mümkün olacaktır. Soyadı veya ad değiştirmek için mahkemeye gitmeden insanların değiştirmeleri imkanı sağlanacak. Adres değişikliği bildirilmesi gereken alanlarda çok uzun prosedürler kaldırılacaktır. Nüfus ve vatandaşlarlık işlemlerinin daha süratli gelişmesi sağlanacaktır.

Türkiye'nin KKTC'ye yaptığı yatırımlarla ilgili Sayın Türkeş Bey kapsamlı bir sunum yapmıştır. Yıllar içinde yapılan yardımlar gözden geçirilmiş, yardımların arttığı, Kıbrıs'ın her türlü imkana kavuşması için çalışmalar yapıldığını söylemek isterim. Bu sene sonuna kadar Kıbrıs'ta yeni bir durumun ortaya çıkmasını ümit ederiz. Görüşmelerde anlaşma sağlanamazsa o zaman da Türkiye mevcut yardımlarını yeni bir vizyonla sürdürebilir bunları tartıştık. KKTC'nin güvenliği ve toprak paylaşımının altı çizilmiştir.

Midyat ve Erciş il mi olacak?

Böyle bir konu Bakanlar Kuırulu'nda gündeme gelmiş değil. Böyle bir konu tartışılırsa sizlerle paylaşırız.

AB ile ilişkiler

Bugün geldiğimiz nokta 2013'te anlaşılmış noktadır. Geri kabul anlaşmasının imzalanması ve vize serbestisinin sağlanması o gün mutabık kalınmış hususlardır. Haziran'da bunun olabilmesi için AB ile defaatle masaya oturuldu. Ortaya çıkan 72 maddelik bir yol haritası gerçekleşti. Geriye 5 madde kaldı. Türkiye oyunbozanlık yapmadı. Türkiye bu kadar titizlikle verdiği sözleri yerine getirirken, Avrupa son anda 'şu terörle mücadeleden vazgeçin' dedi. Türkiye'nin bekaa meselesi olan, bu mücadele AB istiyor diye akamete uğratılamaz. Kaldı ki bugün bile şehit haberlerimiz geldi, titizlikle yürütülen bu işlemde vatandaşlarımızın burnu kanamasın diye mücadele edildi. Terör örgütlerinin nasıl büyük zayiatlar verdirdiği dünyaca biliniyor. Dünyanın da terörle mücadele konusunda bizim kadar hassas olması lazım. Bugün Avrupa'da, dünyada küresel terör örgütlerinin narkotizme nasıl destek sağladığını Afganistan örneğinden, Kolombiya örneğinden biliyorlar. Türkiye'deki PKK yöneticilerinin nasıl eroin ve esrar kaçakçısı olduğunu biliyorlar. Narkoterörü engellemek için herkes PKK ile, DAEŞ ile mücadelede işbirliği yapmak durumundadır.