Osman Gazi Köprüsü'nün çeliklerini Arcelor Mittal satmış!

Dünyanın en uzun açıklıklı dördüncü köprüsü olan Osman Gazi Köprüsü'ne tam 34 bin ton çelik harcanmış!

Osman Gazi Köprüsü'nün çeliklerini Arcelor Mittal satmış!

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indiren Osman Gazi Köprüsü'nün açılmasının ardından Hint kökenli Fransız demir çelik devi Arcelor Mittal, köprünün yatay tabiyelerinde kullanılan çelik aksamının kendileri tarafından karşılandığını açıkladı.
"Projenin büyüklüğü açısından bugüne kadar aldığımı işler arasında özel bir yere sahip olan Osman Gazi Köprüsü'ne Arcelor Mittal tarafından gönderilen çeliğin toplam büyüklüğü 34 bin tona ulaştı" denildi.
34 bin ton çeliğin Arcelor Mittal'in Romanya'daki Galati fabrikasından 4 parti halinde gönderildiğini açıklayan Mittal, gönderilen çeliklerin tamamen özel sipariş üzerine üretildiğini ve dev köprüye özel bir tasarımda üretim gerçekleştirildiğini de belirtti.

Osman Gazi Köprüsü Nurol, Özaltın, Makyol, Yüksel, Göçay ve İtalyan Astaldi'den oluşan konsorsiyum tarafından 9 milyar dolarlık bir ihale sürecinin ardından yapılmıştı. 23 yıllığına köprünün işletmesini de yapacak olan grup, köprünün tasarımını Danimarkalı Cowi isimli mühendislik firmasına, köprünün çelik tabyaları ve çelik kule bloğunun inşaat işlerini ise Çimtaş'a vermişti. Çimtaş da bu aşamada kullanılacak çelikler için siparişi Arcelor Mittal'e verdi.

Osman Gazi Köprüsü'nün çeliklerini Arcelor Mittal satmış! - Resim : 1