Otomobil ve motosiklette vergi şoku!

250 cc'ye kadar olan motosikletlerde yüzde 8 olan ÖTV oranının yeniden yüzde 22'ye çıkarıldığı iddia ediliyor. Otomotivde vergi artışının daha büyük bir oranda olduğu iddia ediliyor.

Otomobil ve motosiklette vergi şoku!

Maliye Bakanlığı tarafından 28 Şubat'ta TBMM’ye sevk edilen yeni KDV Kanunu ile ilgili yeni iddialar ortaya atılıyor. 2. el piyasasını sevindiren torba yasada 250 cc'ye kadar olan motosikletlerde yüzde 8 olan ÖTV oranının yeniden yüzde 22'ye çıkarıldığı iddia ediliyor.

Motor silindir hacmi 250 cc'yi geçmeyen motosikletlerin yeni ÖTV oranının yüzde 22, motor silindir hacmi 250 cc'yi geçen motosikletlerin ÖTV oranının ise yüzde 37'ye çıkarıldığı belirtiliyor. Otomobil tarafındaki vergi artışının ise çok daha yüksek oranlarda olduğu konuşuluyor.

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) yetkilileri, bugün 2. el ticari satışlarda müjdeli bir haberin detaylarını öğrenmek için TBMM’de bütçe komisyonunda torba yasada bulunan taslak metni incelerken sürpriz bir vergi değişikliği ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirerek, DÜNYA'ya şu açıklamayı yaptı:

“2. el ticari satışlarda müşteriden alınan ürün gider pusulası ile belgelendirilip satışı tutarı ile aradaki farkın KDV'si ödenecek. Bu taslak TBMM'de görüşülüyor. Ancak bu taslakta motosikletlerde 250 cc altındaki araçların ÖTV'sinin yüzde 8'den yüzde 22'ye çıkarıldığı görülüyor. Bugün (Pazar) öğrendiğimiz bu haber üzerine yerli üreticiler de bilgilendirilerek yapabileceklerimiz konuşuldu. Gerekli girişimlerde bulunmak üzere harekete geçildi. Yarın (Pazartesi) tekrar bir değerlendirme yapacağız. 28 Temmuz 2017 Tarihli ve 30137 Sayılı Resmî Gazetede 2017/10476 İthalat Rejimi Kararına Ek Karar olarak yayınlanarak yürürlüğe giren motosikletlere yüzde 20 ek gümrük vergisi kararı ile sektör 2017 yılından bu yana zaten zor bir sürece girmiş ve beraberinde pazarda ciddi daralmaya neden olmuştu. Yerli üretimi teşvik ve istihdam amaçlı olduğunu düşündüğümüz bu yeni düzenlemede sektörde bulunan yabancı sermayeli firmalar zaman içinde faiz, döviz kuru vb. ekonomik göstergelerin oluşturacağı güven ortamı ile Türkiye’de üretim yapmayı her zaman akıllarının bir köşesinde tutuyorlardı. Pazarın içerisinde bulunduğu bu inişli çıkışlı güvensizlik ortamına birde hali hazırda bu hafta içi TBMM gündemine gelecek olan torba yasa ile motosikletlere uygulanacak olan ilave ÖTV artışı, bırakın uluslararası markaların ülkemize yatırım yapma düşüncesini, yerli üreticilerin bile faaliyetlerine nasıl devam edebileceği yönünde büyük endişelere neden olmaktadır.”

Motosiklette ek vergi söylentileri özellikle motor tutkunlarının yakından takip ettiği forumlarda da dün ana gündemlerden biri oldu. Vergi artışı olmaması için birlik çağrısında bulunuldu.

Asıl artışın otomobilde olduğu vurgulanıyor

ÖTV artışının sadece motosiklette değil otomotiv ve bir çok ürünü kapsadığı belirtiliyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) yetkilileri bu konuda kesin bir açıklama yapmak için yarın (Pazartesi) yapılacak toplantıyı bekliyor. Torba yasadaki değişikliğin, teknik bir konu olduğu, henüz bu oranların hayata geçip geçmeyeceğinin net olmadığı belirtiliyor.

Dünya - Aysel YÜCEL