Ovit Tüneli'nde ışık göründü

Rize'de yapılan Ovit Tüneli'nde çift yönlü delme işlemi tamamlandı.

Ovit Tüneli'nde ışık göründü

Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda çalışmaları süren tünel, Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 4'üncü en uzun tüneli olma özelliğini taşıyor. Ovit projesi, arşiv kayıtlarına göre, 1880'de Osmanlı Devleti'nin kalkınma projeleri arasında yer aldı. İlk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi.

Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel'i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde yeniden gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı. Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren 14 bin 300 metre uzunluğundaki tünelin giriş kotu 2 bin 54 metre, çıkış kotu ise 2 bin 260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve yaklaşık 600 milyon liraya mal olması beklenen Ovit Tüneli'yle Rize- Erzurum arası 4.4 kilometre kısalacak. Tünelin 2017 yılının sonunda kullanıma açılması bekleniyor.

Yıldırım: 1 milyar 140 milyon liraya mal oldu

Başbakan Binali Yıldırım, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Ovit Dağı'nda muhteşem bir gün yaşadıklarını, bugün 136 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğü ana şahitlik ettiklerini söyledi.

Kuzey ve güney koridorunun en önemli arteri konumunda olan Rize-Erzurum hattındaki büyük eserde ışığı göreceklerini ifade eden Yıldırım, "Yılların özlemi, rüyası bugün gerçeğe dönüşüyor. Bu tünelin sonundaki ışık artık herkese, hepimize görünüyor, geleceğimizi aydınlatıyor. Türkiye'de ulaşım yıllar yılı hep bir dert oldu. Bitmek bilmeyen zor yollar, virajlar, dağlar, tepeler. Hangi canlar yok oldu? Hangi yuvalar söndü? Çok çektiniz. Ovit Dağı kasım ayı gelince kapanır, bir daha mayıs, hazirana kadar geçit vermez. 14 yıldır dağları deliyoruz, denizleri aşıyoruz . Yetmedi, dünyanın bir ucundan bir ucuna uçuyoruz. Bu ülkenin her bir köşesini yollarla, tünellerle, trenlerle, feribotlarla, köprülerle, kanallarla imar etmeye kararlıyız. Yeter ki siz mutlu olun, yeter ki hasret bitsin, yeter ki sizlerin yüzü gülsün." diye konuştu.

Yıldırım, tünelin 1 milyar 140 milyon liraya mal olduğunu belirtti.

Başbakan Yıldırım "Anayasayı değiştirmek için bütün partiler söz verdiler seçimlerde, söz verdiler ama seçimden sonra maalesef her biri bir tarafa çekti. Ama biz diyoruz ki 'Biz AK Parti'yiz, söz verirsek yaparız, yapamayacağımızın da sözünü vermeyiz'. Sözümüz söz, anayasa değişikliğini de yapacağız, başkanımızı da seçeceğiz." dedi.