Özelleştirme'den Galataport açıklaması

Özelleştime İdaresi Başkanlığı, Galataport ihalesinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yürütmeyi durdurma kararı vermediğini açıkladı

Özelleştirme'den Galataport açıklaması

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Galataport olarak bilinen Salı Pazarı Kruvaziyer Liman Sahası projesiyle ilgili olarak Danıştay'ın verdiği bir "yürütmeyi durdurma" kararı olmadığını açıkladı.

Özelleştirme İdaresi, yazılı açıklamasında "Galataport imar planlarının yürütmesinin durdurulduğu" yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirtti.

Açıklamada "Danıştay 6. Dairesi'nce verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddi kararı kaldırılmış olup bu aşamada Salı Pazarı Kruvaziyer Liman Sahası'na ilişkin imar planlarının yürütmesinin durdurulmasına dair bir karar verilmemiştir" denildi.

İdare, Şehir Plancıları, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri odalarının İstanbul şubelerince Danıştay'a yapılan başvuruyla ilgili sürece açıklık getirdi.

Danıştay 6. Dairesi, odaların "yürütmeyi durdurma" isteğini reddetmişti. Odalar, bu karara itiraz edince dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na gitti.

Kurul, 6. Daire'nin, proje alanında keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmadan karar aldığına hükmederek itirazı yerinde buldu.

Bu kararın ardından TMMOB'a bağlı odaların yürütmeyi durdurma isteği, Galataport proje alanında keşif ve bilirkişi incelemesi yapılarak yeniden değerlendirilecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın açıklamasının tam metni şöyle:

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca Salıpazarı Kruvaziyer Liman Sahası (Galataport)’na ilişkin verilen 17.04.2014 tarihli kararı, kamuoyunu yanlış yönlendirmeye sebebiyet verecek şekilde yorumlanarak “Galataport imar planlarının yürütmesinin durdurulduğu” ifadeleriyle 13.10.2014 tarihinden itibaren basın yayın organlarında haberler yayımlanmaktadır. Bu çerçevede, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak üzere aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

TMMOB Şehir Plancıları Odası (İstanbul Şubesi), TMMOB Mimarlar Odası (İstanbul Büyükkent Şubesi), TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İstanbul Şubesi) tarafından Salıpazarı Kruvaziyer Liman Sahası’na ilişkin imar planlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle İdaremiz aleyhine Danıştay Altıncı Dairesinin 2013/821 E sayılı dosyasında açılan davaya ilişkin olarak anılan Dairece 23.09.2013 gün E:2013/821 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

TMMOB Mimarlar Odası (İstanbul Büyükkent Şubesi) tarafından söz konusu karara itiraz edilmiş olup Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca 17.04.2014 tarih ve YD İtiraz No:2013/894 sayılı kararında “Davacı odaların dava dilekçesindeki iddiaları, uyuşmazlığın niteliği göz önünde bulundurulduğunda mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılması suretiyle uyuşmazlığın çözüme kavuşturulması gerektiği sonucuna varıldığından bu yola başvurulmaksızın verilen itiraza konu kararda hukuki isabet görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle yerinde yaptırılacak keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda yürütmenin durdurulması istemi hakkında yeniden karar verilmek üzere davacının itirazının kabulüne, Danıştay 6. Dairesinin 23.09.2013 günlü E:2013/821 sayılı kararının kaldırılmasına oy çokluğu ile karar verilmiştir.” hükümleri yer almıştır.

Söz konusu karar metninde açık bir şekilde belirtildiği üzere, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, Danıştay 6. Dairesince verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddi kararı kaldırılmış olup bu aşamada Salıpazarı Kruvaziyer Liman Sahası’na ilişkin imar planlarının yürütmesinin durdurulmasına dair bir karar verilmemiştir.