Pasaportu olanlar dikkat!

Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı, yongalarında (özel cihazlarla okunabilen güvenlik katmanı) hassas elektronik devreler bulunan pasaportların nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini açıkladı.

Pasaportu olanlar dikkat!

Pasaportların, aşırı soğuk ya da sıcak ortamlardan ve nemden korunup, temiz ve kuru ortamlarda muhafaza edilmesi gerektiği belirtildi. Pasaportlardaki yonganın zarar görmemesi için pasaport defterlerinin bükülmemesi gerektiğine dikkat edilen Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı açıklamasında, defterlerin delinmemesi, katlanmaması ve buruşturulmaması istendi. Pasaport defterlerinin bükülmesine sebebiyet verecek şekilde giysilerin ön veya arka ceplerinde taşınmaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şu uyarılara yer verildi: “Aşırı soğuk ya da sıcak ortamlardan ve nemden korunmalıdır. Temiz ve kuru ortamlarda muhafaza edilmelidir. UV (morötesi) ışınlara maruz bırakılmamalıdır. Basınç uygulanmamalı, kazınma veya sürtünmeye maruz bırakılmamalıdır. Zedelenme ve çarpmalara karşı dikkatli olunmalıdır. Herhangi bir sıvıya batırılmamalıdır. Değerli Kağıtlar Kanunu’na göre değerli kağıt niteliğinde olan pasaport defterlerinin yukarıda belirtilen hususlara uyulmaması sebebiyle kullanılamaz hale gelmesi durumunda ücreti karşılığında yenilenmesi gerekecektir. Pasaportları bilinçli bir şekilde tahrif etme ya da içindeki bilgileri değiştirme girişiminde bulunanlar hakkında ise yasalarımızdaki cezai hükümler doğrultusunda ilgili makamlar tarafından yasal işlem yapılması söz konusudur." Açıklamada, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) mevzuatı uyarınca, en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle üye ülkelerin makinede okunabilir pasaport vermeye başlamış olmaları gerektiği hatırlatıldı. Makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportların tüm dünyada yürürlükten kalkma tarihinin 24 Kasım 2015 olduğuna işaret edilen açıklamada, "Dolayısıyla, makinede okunamayan nitelikteki Türk pasaportları da 24 Kasım 2015 tarihini geçmemek kaydıyla geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabilecektir. Ancak bu tarihten sonra tüm dünyada seyahatlerde yalnızca pasaportlar kullanılacaktır." ifadeleri yer aldı.

PASAPORTUMUN YONGASINDA HANGİ BİLGİLERİMİN BULUNDUĞUNU NASIL GÖREBİLİRİM?

Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı, pasaport yongalarının içerisindeki bilgileri merak edenleri de unutmadı. Başkanlık, "Bütün pasaport başvuru ve teslim merkezlerine sınır geçişlerinde kullanılan pasaport okuyucularıyla aynı işlevi gören cihazlardan yerleştirilmesi öngörülmektedir. Dileyenler, pasaportlarını bu cihazlarda okutarak yonganın içinde hangi bilgilerinin yer aldığını görebileceklerdir." açıklamasında bulundu.