PayPal Türkiye’ye dönüş hazırlığında

Sistemini yurtiçine getirmediği için BDDK’dan kırmızı kart gören PayPal, dönüş için kolları sıvadı. Önce Cros Border ile dönüş yapacak şirket ‘server’larını da taşıyacak

PayPal Türkiye’ye dönüş hazırlığında

Haziran ayında Türkiye yasalarına uymayı, vergi ödemeyi, kredi kartı ve kimlik bilgilerini aldığı kişilerin işlemlerini Türk 'server'ları üzerinden yapmayı reddetmesi nedeniyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından lisansı iptal edilen PayPal, Mart 2017'de 'Cross Border' (Sınır ötesi) sistemiyle geri dönmeye hazırlanıyor.

Sabah'ın haberine göre, BDDK ile geçtiğimiz hafta toplantı yapan şirket, 2017 yıl sonuna kadar serverlarını da Türkiye'ye taşımayı planlıyor. Cross Border, yurtdışında bulunan bir kişiye Türkiye'den alışveriş yapma izni veriyor. Ancak bu sistemle Türkiye'den bir kişi yurtdışından alışveriş yapamıyor. Türkiye'de e-ticarette yüzde 12 pazar payına sahip olan ve yaklaşık 800 milyon dolarlık işlem hacmi bulunan şirketin yeni sistemle hacminin 400 milyon dolar civarında olacağı öngörülüyor. 179 milyon aktif üyesi olan PayPal Global'in yaklaşık 18 milyar dolarlık işlem hacmi bulunduğu belirtiliyor.

YASALARA UYMAMIŞTI

PayPal'ın, çıkış sürecinde Türkiye ile ilgili olumsuz bir imaj yaratma çabası BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in açıklamaları ile boşa çıkarılmıştı. Akben, PayPal'ın lisans başvurusuna, kanunlara uymadığı için onay vermediklerini belirtmişti. Kanuna göre, bu tip faaliyetlerde sistemlerin yurtiçinde bulundurulması zorunluluğu bulunuyor. PayPal, yasaya rağmen, bunun için en küçük bir çalışma dahi yapmamıştı.