Petrol frene bastı

Petrol, Suudi Arabistan`ın gelecekte üretimin dondurulması konusunda İran ile anlaşabileceğinin işaretini vermesi sonrası kayıplarını durdurdu.

Petrol frene bastı

Petrol, Suudi Arabistan'ın bölgedeki rakibi İran ile gelecekte üretime ilişkin anlaşma konusunda uzlaşmaya varabileceğini işaret etmesi ile birlikte kayıplarını varil başına 45 doların altında durdururken, her ki ülke, OPEC üyelerinin Çarşamba günü Cezayir'de yapacağı toplantıda bir anlaşma çıkmasını beklemiyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 2.7 düştükten sonra fazla değişmedi. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al-Falih, Cezayir'in başkentinde yaptığı açıklamada, Kasım ayında bir anlaşmanın mümkün olduğunu söyledi ve aynı zamanda, İran, Libya ve Nijerya'nın anlam ifade eden maksimum seviyelerde petrol üretmesine izin verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, küresel üretimin 2017 sonlarına kadar talebi aşacağını kaydetti.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) piyasaya istikrar getirecek kararlar alıp almayacağına ilişkin spekülasyonlarla birlikte, geçen haftadan bu yana 45 dolar civarında dalgalandıç Suudi Arabistan İran'ın üretimi dondurması durumunda daha az petrol üretmeyi teklif ederken, hiçbir ülke bugünkü toplantıda bir anlaşma beklemiyor. Üretimin dondurulması teklifi Şubat ayında getirilmiş, ancak Nisan ayındaki toplantıda bu konuda bir anlaşmaya varılamamıştı. OPEC'in bir sonraki resmi toplantısı Kasım ayında Viyana'da düzenlenecek.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "OPEC üyeleri kendi çıkarlarını korumaya çabalıyor ve bu dikkate allındığında, ortak bir çaba ortaya çıkamaz," dedi ve "Petrol varil başına 40 ile 50 dolar aralığına sıkıştı ve bu safhada, ufukta bu bandın kırılmasına yol açacak bir gelişme görülmüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadel Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1 sent düşerek Hong Kong saati ile 11:44'te varil başına 44.66 dolara geldi. Kontrat Salı günü 1.26 dolar düşerek 44.67 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 19 altındaydı. Fiyatlar bu çeyrekte ortalama 44.80 dolar civarında seyretti.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 17 sent yükselerek varil başına 46.14 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 1.38 dolara ya da yüzde 2.9 düşerek 45.97 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.49 dolar primli işlem gördü.