Petrol sert fren yaptı

Petrol, ABD`de petrol stoklarındaki artışın etkisi ile üç haftanın en düşük seviyesi yakınında seyretti.

Petrol sert fren yaptı

Petrol, ABD'de ülke çapında üretim artarken, Doğu ve Körfez sahili stoklarının yükselmesinin ardından, 50 doların altına inerek üç haftanın en düşük seviyesi yakınında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 1.6 düştükten sonra fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verileri ABD'de toplam petrol stoklarının geçen hafta düştüğünü gösterdi, ancak bu düşüş büyük ölçüde Batı sahilindeki arz düşüşünden kaynaklandı. ABD'de Batu sahili, ülkenin diğer kısmından ayrı bir dağıtım sistemine sahip olmasından dolayı, bazen traderlar tarafından fazla dikkate alınmıyor. EIA, ham petrol üretiminin arttığını kaydetti.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin sekiz yıl sonra alınan ilk üretim kısıntısı kararının uygulayıp uygulayamayacağına ve bu karara başta Rusya olmak üzere diğer üreticilerin katılıp katılmayacağına ilişkin belirsizliklerden dolayı varil başına 50 dolar civarında dalgalandı. OPEC'in oluşturacağı bir komite bu hafta, Irak'ın IŞİD ile mücadelesinden dolayı üretim indirimi kararından muaf tutulması gerektiğini açıklamasının ardından, üye ülkelerin ne kadar petrol üreteceği konusundaki anlaşmazlıklara çözüm getirmeye çalışacak.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Petrol piyasası henüz alıcıların piyasasından satıcıların piyasasına dönüş yapmadı," dedi ve "Petrol halen bant içinde seyrediyor ve bu seyir muhtemelen Kasım ayındaki OPEC toplantısına kadar sürecek" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 09:46'da varil başına 49.19 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 78 sent düşerek 49.18 dolar ile 4 Ekim'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 63 altında.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1 sent düşerek varil başına 49.97 dolara geldi. Fiyatlar Çarşamba günü 81 sent ya da yüzde 1.6 düşerek 49.98 dolar ile 30 Ekim'den bu yana en düşük kapanışını yaptı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 79 sent primli işlem gördü.