Piyasalar S&P kararlarına odaklandı

Borsa İstanbul haftanın son işlem gününe son 3.5 ayın en yükseğinde başlarken, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's bugün Türkiye için notunu gözden geçirecek.

Piyasalar S&P kararlarına odaklandı

Tahvil faizlerindeki gerileme, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Türk lirasındaki kuvvetlenmenin etkisiyle yükselişin sürdüren Borsa İstanbul'un haftanın son işlem gününe son 3.5 ayın en yükseğinde başlarken, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P) Türkiye için notu gözden geçirmesi bekleniyor.

Hazine ile kredi notu anlaşması bulunmayan S&P Türkiye'yi yatırım yapılabilir kredi notunun bir not altı olan BB+ ve negatif görünümle derecelendiriyor.

Deniz Yatırım'ın günlük bülteninde, "Türk lirasındaki değer kazancı, düşen faiz oranları ve düşük petrol fiyatlarının etkisiyle destekleyici enflasyon görünümü ile piyasadaki pozitif momentum devam ediyor. Teknik seviyeler, yukarı yönlü trendin 85.000 seviyesine ulaşabilmesi adına destekleyici. Bugün için işlemlerin 82.000-83.000 bandında gerçekleşmesi beklenirken, global piyasalar ve S&P kararı yönü etkileyebilir" denildi.

VİOP'da bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.32 yükselişle 103.3000 seviyesinde işlem görüyor.

BIST-100 endeksi dün yüzde 1.29 yükselişle 82511.89 puandan kapanış yaptı. Bugün ise 342,82 puanlık yükselişle 3.5 ayın en yüksek seviyesi olan 82854,71 puandan başladı.

Şirketler

Doğan Holding üçüncü çeyrekte 12.51 milyon lira zarar açıkladı. Geçen yıl aynı dönemde 13.75 milyon lira zarar eden holdingin zararı yüzde 9 geriledi.

Bank Asya finansal büyüklüklerinde meydana gelen değişim doğrultusunda 80 şubesini diğer şubelerle birleştirerek kapattığını duyurdu.

Gözde Girişim'in pay alım teklifi işlemleri sonucunda Makina Takım Endüstrisi'ndeki payı yüzde 59.96'dan yüzde 83.14'e çıktı.

Global piyasalarda son durum

Asya borsaları ABD ekonomisinin güçlendiğine işaret eden dünkü verilerin ardından bugün yükseldi. ABD'de Dow ve S&P 500 ABD ekonomisinin güçlendiğine işaret eden verilerin ve Intel'in açıkladığı olumlu beklentilerin ardından dün rekor yüksek seviyelerden kapandı.

Avrupa borsalarında vadeli endeksler yükselişle artışa işaret ediyor.