Piyasalarda Ebola alarmı

Salgın tehdidiyle tüm dünyayı alarma geçiren Ebola'nın piyasalar üzerinde oluşabilecek etkileri konusunda araştırma yapan Goldman Sachs, en kötü senaryoları sıraladı.

Piyasalarda Ebola alarmı

Ebola virüsünün yayılması son haftalarda manşetlerdeki en önemli haber oldu. Ölü sayısı dramatik boyutlarda olmasa da, hastalığın ekonomik etkisinin oldukça önemli olduğu bildirildi.

Goldman Sachs’dan Kris Dawsey; "Ebola’ya ilişkin korku öncekilerden daha etkili olabilir” dedi. Dawsey, diğer salgınların ABD ve Hong Kong'daki etkilerimi araştırdı.

Dawsey, 2003’deki SARS dahil, 2005 yılındaki (H5N1) kuş gribi ve 2009 yılındaki (H1N1) domuz gribi salgınlarının ABD'deki perakende satışlar ve turizm üzerinde gözle görülür etkisi olmadığını belirtti. Ancak Dawsey: ABD’deki 9/11 ve Hong Kong’daki SARS gibi olumsuz ve kötü durum senaryolarının dikkate alınmasını kaydetti.

Business Insider'da yer alan habere göre Dawsey’nin araştırmasına şu notlar yer aldı: “Olumsuz senaryolar için, 11 Eylül terör saldırılarının bilgilendirici bir örnek olabileceğini düşünüyorum. Saldırıdan sonra havayollarının kullanımı geçici olarak azaldı. O dönemdeki kaygılar 11 Eylül ile alakası olmayan şarbon saldırıları ile daha da arttı. Eğer Ebola’da durum beklenenden çok daha fazla kötüleşirse, benzer bir korku atmosferinin oluşacağını söylemek mümkün. 11 Eylül saldırılarının geniş makroekonomik etkileri GSYİH büyümesinin yüzde 0.5 gerilemesi oldu. Bunun korku ve riskten kaçınma kaynaklı olduğu söylenebilir.

"En kötü durum senaryosuna örnek olarak ise 2003 yılında Hong Kong’da yaşanan SARS salgını örneği dikkate değerdir. Bu süre zarfında, Hong Kong’daki perakende satışlar aşağı yukarı yüzde 10 düşüş yaşadı. Lee ve McKibbin, SARS salgınının 2003 yılında Hong Kong’un GSYİH büyümesi yüzde 2,6 oranında düştü." Bu bilgiler ışığında Dawsey; Ebola’nın tüketici duyarlılığı üzerinde şimdiye kadarki etkisinin göz ardı edilebilir oranda olduğu söyledi.

Dawsey, Ebola salgınının en ciddi yaşandığı yer olan Batı Afrika’nın önemli bir demir cevheri ihracatçısı olduğunu, bununla beraber, bölgenin cevher arzının küresel arz bağlamında nispeten küçük olduğunu ve Goldman analistlerinin demir cevherinin temelde aşırı oranda tedarik edilmiş olduğunu düşündüklerini söyledi. (The Lira)