Piyasalarda gözler o toplantıda!

Küresel piyasalarda dikkatler, çarşamba günü Cezayir`de yapılacak olan petrol üreticiler toplantısına çevrildi.

Piyasalarda gözler o toplantıda!

Cezayir'de bu hafta yapılacak petrol üreticileri toplantısına odaklanan küresel piyasalar yeni haftaya negatif bir başlangıç yaparken, yurt içinde, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in not indirimi sonrasında açılışta etkili olabilecek satışların çok güçlü olmayabileceği, küresel risk iştahının piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağı ifade ediliyor.  

ABD borsalarında, geçen haftanın son işlem gününde, önceki iki gün etkili hızlı yükselişin ardından gelen kar satışları ile düşüşler görüldü. Veri gündeminin de zayıf olduğu cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,71, S&P 500 endeksi yüzde 0,57 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,63 değer kaybetti. New York borsasında ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırmamasının ardından geçen hafta genel olarak alış ağırlık bir seyir izlenirken, Nasdaq endeksi perşembe günü tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı. Analistler, bu hafta başta ABD büyüme olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Avrupa tarafında, cuma günü pay piyasalarında sınırlı da olsa düşüşler görülürken, avro/dolar paritesi Fed kararının ardından hafta içinde 1,1257'ye kadar çıksa da bu seviyelerde tutunamadı ve 1,1220 seviyelerinde dengelendi. Bu hafta, özellikle açıklanacak enflasyon verilerinin piyasaların odak noktasında olacağını dile getiren analistler, Almanya'da DAX endeksinin geçen hafta, önceki hafta kapanışına göre yüzde 3'ün üzerinde kazandığını dolayısıyla gelmesi muhtemel kar satışlarının gücünün de izleneceğini dile getiriyor.

Asya'da, bugün petrol fiyatlarındaki yükselişe karşın pay piyasalarının negatif bir seyir izlediği görülüyor. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,8 yükselişle 46,3 dolara çıkarken, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,92, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,02 değer kaybetti.

Yurt içinde, geçen hafta yüzde 4,91 yükselen BIST 100 endeksi ve yüzde 1 gerileyen dolar/TL yatırımcıların moralini yükseltirken, cuma günü piyasalar kapandıktan sonra Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesinin ardından pay piyasalarının yeni haftaya negatif bir başlangıç yapması bekleniyor. Analistler, ilk açılıştaki negatif etkinin uzun soluklu olmayabileceği ve piyasalarda daha çok küresel risk iştahının para giriş-çıkışı ve yön üzerinde ana belirleyici olacağını tahmin ediyor. Dolar/TL'nin 3'ün üzerini görmesinin ardından bankalararası piyasada 2,9870 seviyelerinde dengelendiğini dikkati çeken analistler, BIST 100 endeksinin de 77.700 seviyesinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor.