Piyasalarda risk iştahı arttı

ABD Merkez Bankası’ndan (FED) bir yetkilinin tahvil alımlarının sonlandırılmasının erteleneceğine yönelik açıklaması kayıpları telafi ettirdi

Piyasalarda risk iştahı arttı

Avrupa borsalarındaki yükselişlerin etkisiyle BIST endeksi de yüzde 1’in üzerinde prim yaparak günü 75.533’ten tamamladı.

Faiz yüzde 9’un altında

Öte yandan, küresel risk iştahının artması nedeniyle dolar da içeride üç haftanın en düşük seviyesi olan 2.24 TL’ye geriledi.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) St. Louis Başkanı James Bullard, enflasyon beklentilerindeki gerileme nedeniyle FED’in tahvil alımlarına devam etmek isteyebileceğini açıkladı. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren da, “Fed’in tekrar tahvil alımlarına başlamasını beklemiyorum, ama ekonominin zayıflaması halinde göz ardı edilemez” diye konuştu.
Analistler, “Fed yetkililerinden tahvil alımlarının sonlandırılmasının ertelenebileceğine yönelik açıklamanın yanı sıra işsizlik başvurularının düşük gelmesi piyasalarda risk iştahını artırdı.
Piyasalar bunlar nedeniyle haftanın son işlem gününde toparlandı” değerlendirmesinde bulundu. Bu arada, küresel tahvil faizlerindeki düşüş içeriye de yansıdı. İki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9’un altına gerileyerek son 1.5 ayın en düşük seviyesine kadar indi.

Petrol 86 dolara çıktı

Bu arada, arz fazlası ve ekonomilerdeki yavaşlamanın etkisiyle 83 dolarla Kasım 2010’dan bu yana en düşük seviyelere gerileyen petrol fiyatları dün 86 dolara yükseldi. Analistler, petroldeki yükselişini son dönemdeki hızlı değer kaybının düzeltmesi olarak yorumladı.