Piyasanın gözü enflasyonda olacak

TÜFE'de nisanda medyan bazında yüzde 1.43 artış bekleniyor. Yıllık enflasyonun yüzde 7,60 seviyesindeki piyasa yıllık ortalama beklentisinin aşağısında kalmasının TL'nin değerlenmesine yol açabilir…

Piyasanın gözü enflasyonda olacak

Yurtiçi piyasanın bu haftaki en önemli gündemi enflasyon. Nisan ayında yüksek bir enflasyon verisi beklendiğini ifade eden MB Başkanı Başçı'nın söyleminin ardından enflasyon verisi merakla bekleniyor. TÜFE'de nisanda medyan bazında yüzde 1.43 artış bekleniyor. Reuters'ın 21 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.70-1.83 artış bandında yer alırken; yıl sonu TÜFE beklentileri yüzde 6.4-8.8 aralığında bulunuyor.

ALB Forex'in hazırladığı 'Borsa İstanbul ve Dünya Piyasaları Gelişmeler/Beklentiler Raporu'na göre; açıklanacak verinin yüzde 7,60 seviyesindeki piyasa yıllık ortalama beklentisinin aşağısında kalması Türk Lirası'nın değerlenmesine yol açabilir. Geçtiğimiz hafta dolar dünya genelinde değer kaybetmiş olsa da kurun 2,65 seviyesinin aşağısında kalıcılık sağlamadığını gördük. Bu hafta kurda 2,68 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz durumunda alımlar kuvvetlenebilir.

Düzeltmelerde 84.000 seviyesi önemli

Borsa İstanbul'da haftanın son işlem gününde Merkez Bankası'ndan gelen açıklamaların yarattığı olumsuzluk ve yatırımcıların tatil riskini almak istememesinin yanı sıra gelecek hafta gerçekleşecek olan Ak Gıda ve Global Liman halka arzları öncesinde yatırımcıların likidite yaratma isteğinin de endekste sert satış baskısına yol açtığını düşünüyoruz. Bu hafta fiyatlamalarda görülebilecek düzeltmelerde 84.000 seviyesi önem arz ediyor.

Bu hafta Borsa İstanbul'da anlamlı yükseliş denemelerinin devam edebilmesi için endekste 85.500 seviyesinin üzerinde hareketler görmemiz gerekmektedir. Endekste yükseliş denemelerinde 86.400 seviyesi hedeflenebilir. Endekste görülebilecek gevşemelerde ise 84.500 ve 83.000 seviyeleri öne çıkıyor.

ABD'den gelecek veri akışı da izlenecek

Bu hafta yurtiçi verilerin yanı sıra yurt dışındaki veri akışı da piyasaların seyrinde etkili olacak. Özellikle ABD tarafındaki yoğun veri akışı dikkatle takip edilmelidir. Bu hafta ABD'de fabrika siparişleri, hizmet PMI, işsizlik başvuruları, tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve saatlik ortalama kazançlar verileri izlenecek.

FED'in yapmış olduğu açıklamalarda, hem kötü geçen kış koşullarına değinmiş hem de faiz artırımının zamanlamasına ilişkin herhangi bir sinyal vermemiş olması nedeniyle söz konusu veri akışı piyasaların seyrinde belirleyici olacak. Özellikle beklentisi 225 bin olan tarım dışı istihdam verisinin beklenti üzerinde gelmesi doların global bazda değerlenmesini sağlayabilir.

Diğer yandan FED'in faiz artırım sürecinde baz aldığı önemli verilerden olan işsizlik oranı ve saatlik ortalama kazançlar verileri de beklentilerden olumlu olursa kurda yukarı yönlü hareketleri destekleyebilir.