Prim borcu olanlar dikkat!

Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlar dikkat. Gelir testine girmediği için borç yüküyle karşılaşanların ay sonuna kadar başvurması gerekiyor.

Prim borcu olanlar dikkat!

Sigortasız çalıştırıldığı dönemde gelir testi yaptırmadığı için binlerce liralık prim borcu ile karşı karşıya kalanların önünde iki seçenek var. Ya sigortasız çalıştıran işverene dava açacak ya da gelir testi yaptıracak

Habertürk'ten Tahsin Akça - Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; Gelir testi için son başvuru tarihinin bitmesine 10 gün kala, bu konudaki sorular arttı. Sorular arasında en geniş kesimleri ilgilendirenleri seçerek yanıtladık:
2 yıl önce yaklaşık 1.5 yıl sigortasız çalıştım. 5.600 lira prim borcum çıktı. Bunun 800 lirası faiz. Geçmiş döneme ilişkin ne öngörülüyor?
Kural olarak herhangi bir işyerinde çalışanlar zorunlu sigorta (SSK) kapsamında bulunduklarından gelir testine tabi değil. Sigortalı gösterilmediğiniz süreler için öncelikle SGK’ya ve ardından mahkemeye başvurma hakkınız var. Bu yollara başvurma neticesinde 1.5 yıl sigortasız geçen süreye ait sigortalılığınızın sağlanması halinde söz konusu bütün borçlarınız silinecektir. Ancak bu süreç uzun zaman alacağından Torba (6552 sayılı) Kanun’la öngörülen yapılandırma kapsamında 31 Mart’ta mesai bitimine kadar evinize en yakın sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi için başvurmanız halinde yapılacak gelir testi sonucuna göre geliriniz 400.5 TL’den az ise mevcut borcunuz tamamen silinecektir. Bu rakamdan fazla ise aylık 48 TL’den 288,36 TL’ye varan prim borcu çıkacaktır. Duruma göre çıkacak borcu SGK’ya başvurup yapılandırmanız halinde prim borcuna tahakkuk ettirilen sizin faiz dediğiniz gerçekte ise gecikme zammı ve gecikme cezasından oluşan 800 TL tamamen silinip güncellenerek yeni borcunuz hesaplanacak.

Haberin devamını okumak için tıklayın