Putin'den flaş Türkiye açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'da şu anki olumsuz durumun gelecek iki yıl boyunca devam edebileceğini söyledi.

Putin'den flaş Türkiye açıklaması

Rusya’da yaşanan ekonomik çalkantı tüm dünyanın gözünü bu ülkeye çevirdi. Hem petrol fiyatlarındaki düşüş hem de Batılı ülkelerin uyguladığı ambargo Rus para birimi rublenin hızla değer kaybetmesine neden olmuştu. Rusya’nın dövize müdahale etmesi ve faizleri artırması tansiyonu bir miktar düşürse de önümüzdeki günlerde çalkantının sürmesi bekleniyor.

İşte böyle bir ortamda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gündeme ilişkin konuştu. En kötü senaryoda ekonominin 2017’de büyümeye döneceğini söyleyen Putin, “Rus ekonomisinde toparlanma ve rublede değer artışı kaçınılmaz. Rublede dün yaşanan toparlanmanın devam etmesini umuruyoruz. Merkez Bankası ve hükümet uygun, yeterli tedbirleri alıyor. Petrol fiyatlarında daha fazla düşüş olası. Cari ekonomik problemlerin nedeni dış faktörler. 2014 yılında federal bütçe kesinlikle fazla verecek. Ekonominin bu yıl yüzde 0.6 büyümesi bekleniyor” dedi.

"TÜRK ORTAKLARIMIZI REDDEDEMEZDİK"

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türk ortaklarımız Mavi Akım'dan gaz akışının artırılmasını talep etti. Biz onları reddedemezdik" diye konuştu. Putin, "Türk ekonomisi büyüyor. Enerji ihtiyacı buna bağlı olarak
artıyor. Türk ortaklarımız Mavi Akım'dan gaz akışının artırılmasını talep etti. Biz onları reddedemezdik" dedi. Putin ek olarak, "Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamaya devam edeceğiz. Türkiye Rusya için önemli bir ortak. AB-Türkiye sınırında doğalgaz merkezi kurulması Avrupa Birliği’ne bağlı. Avrupa gaz istiyorsa Türkiye'den alabilir" diye devam etti.

Türkiye ile Rusya'nın çok iyi partner ülke olduğunu ifade eden Putin, "Mavi Akım Boru Hattı bu işbirliğinin bir göstergesi" ifadesini kullandı. Putin ayrıca "Avrupalı dostlarımız istemedi, Güney Akım'a devam etmedik. Türkiye’den geçirilecek boru hattından daha garantilisi, daha güvenilir güzergah yok” dedi.

"ERDOĞAN SAĞLAM ADAM"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlara Türkiye'nin de katılmasını istemesi konusunda, "Türkiye ile bölgesel konularda çok sayıda ortak çıkarımız var. Bu nedenle Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmekte kararlıyız ve geliştireceğiz. Türkiye'de bulunduğum zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, bazı konuları basın önünde konuşmayalım yarın AB'den buraya gelirler dedim. Ancak sağlam ve erkek adam Erdoğan, bizim kimsenin malını çalmadığımızı belirterek gizlemenin gereksiz olduğunu söyledi” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıllık basın toplantısında yaptığı açıklamada, tarihte yaşanan devrim ya da saray darbelerinden korkup korkmadığı ile ilgili soruya da cevap verdi.

Halkın güvenliğinden daha önemli bir üs olmadığını ifade eden Putin, "Bizim sarayımız yok ki, devrim olsun. Kremlin'imiz var. O da güvenli ve korunaklı. Ancak bizim istikrarımız bunun üzerine temellendirilmiş değil. Halkın güvenliğinden daha güvenli bir üs yok" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın ortakları ile ilgili kimseyi suçlamak istemediğini kaydeden Rus lider, "Ukrayna konusunda 21 Şubat'ta imzalanan anlaşmaya bakın. Almanya, Fransa ve Polonya imzaladı. Biz ABD yönetimi ile görüştük. Sadece Yanukoviç'in güç kullanmamasını istediler. O güç kullanmadı, ama hükümet darbesi oldu" dedi.

Batılı ülkelerin hala bu radikalleri durdurmadığı eleştirisi getiren Rus lider, "Avrupa'nın bir parçası olduğunu söylememiz gerekiyordu. Ancak aşırılığı durduramazsanız, Avrupa ailesinin parçası olamazsınız. Eğer bu yapılsa idi, şu andaki savaş ortaya çıkmayacaktı…" tespitinde bulundu.