Rusya'dan Türkiye'ye ambargo çağrısı

Rusya, Türkiye'den ambargonun kaldırılması için hazırlıkların hızlandırılmasını istedi.

Rusya'dan Türkiye'ye ambargo çağrısı

Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi'nin (Rosselhoznadzor), Rusya'nın Türkiye'ye yaptırımların adım adım kaldırılması için gerekli hazırlık çalışmalarının hızlandırılması çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Rosselhoznadzor, Türkiye'nin 6 Ekim'de Moskova'da düzenlenen görüşmeler sonucunda 10 gün içerisinde Rusya'ya gönderilecek ürünlerin bitki güvenliğini sağlayacak önlem programını sunmasına karar verildiğini belirtti. Bunun Rosselhoznadzor tarafından Türk ürünlerine uygulanan kısıtlamanın adım adım kaldırılmasının değerlendirilmesi için gerekli olduğunun altı çizildi. Rosselhoznadzor, hala programın kendilerine ulaşmadığını ve bunun varılan anlaşmaların gerçekleşmesini zorlaştırdığını bildirdi.

Yapılan açıklamada, "Karşılıklı ihracat ve ithalatın yeniden başlatılması ve geliştirilmesi için Rusya, Türkiye'den bu programın en kısa zamanda hazırlanması ve sunulmasını talep etti" denildi.

YOĞUN SEBZE TALEBİ

Milliyet'in haberine göre, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Satıcı, Rus ve Türk heyetlerinin önceki görüşmesinde bazı ürenlerin ihracatının serbest bıkarılması, bazıları için teknik çalışma yapılması kararı alındığını anımsattı. Bu teknik çalışma sürecinin başladığını belirten Satıcı, önümüzdeki hafta ya da bir sonraki hafta, Rusya’dan teknik heyet beklendiğini söyledi. Rusya’nın özellikle yılbaşına doğru yoğun sebze talebi olduğunu kaydeden Satıcı, bu ülkenin kendi üretiminin de pazarı için yetersiz kaldığını vurguladı. Satıcı, “Şu ana kadar durum olumlu Biz de elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Rus hükümeti geçtiğimiz günlerde aldığı kararla, portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve eriği Türkiye’den alınması yasak olan gıda ürünleri listesinden çıkarmıştı. Domates, biber, salatalık, kabak, üzüm, incir ve nar için de teknik çalışma süreci kararı alınmıştı.

HEYET GİDİYOR

Mustafa Satıcı, Türkiye’nin Rusya’dan et ithal etmesinin de gündeme geldiğini bildirdi. Halihazırda çeşitli ülkelerden et ve hayvan ithalatı yapan Türkiye’nin de Rusya’dan et ithalatına sıcak baktığını ifade eden Satıcı, bu kapsamda Türkiye’den bir heyetin de Rusya’ya giderek et tesislerinde incelemede bulunacağını kaydetti. Satıcı, Türk heyetinin kasım ayı başında Rusya’ya gideceğini söyledi.