Rusya'nın Türkiye ile anlaşmasının 5 ekonomik nedeni!

Kremlin'in gazetesi Rossiyskaya'nın kurduğu internet sitesinden ilginç analiz. Bakın jet krizi sonrasında iki ülkenin daha fazla inat yapmamasının ekonomik gerekçelerini nasıl sıralamış!

Rusya'nın Türkiye ile anlaşmasının 5 ekonomik nedeni!

Rus hükümetinin günlük gazetesi Rossiyskaya Gazeta tarafından 2007 yılında yayına geçirilen Russia Beyond The Headlines (rbth.com) sitesi, Türkiye ve Rusya arasında işbirliğinin yeniden geliştirilmesinin 5 ekonomik sebebini sıraladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 29 Haziran 2016 tarihinde gerçekleşen telefon görüşmesinin iki ülke arasında düşürlen Rus jeti sonrasında gerçekleşen ilk resmi temas olduğuna dikkat çekilen haberde, iki ülke arasında yeniden yakınlaşmanın objektif 5 ekonomik arka planı olduğu belirtildi.

İlişkilerde bir süredir devam eden gerginliğin her iki ülkeyi de vurduğu ifade edilirken, Türkiye'nşn bu süreçteki kaybının 9 milyar dolar olduğu iddia edildi.

Peki RBTH.COM'a göre nedir bu ekonomik 5 sebep?

1 - Türkiye Rus gazının dünyadaki ikinci en büyük tüketicisi
Almanya'dan sonra Türkiye'nin Gazprom gazının ikinci önemli müşterisi olduğunun belirtildiği haberde, iki ülke arasındaki gerilim nedeniyle Türk Akımı projesinin durduğu ifade edildi. Ayrıca Türkiye'nin Rusya'dan azalttığı gaz talebin ardından yeni bir tedarikçi bulamadığı da iddia edildi. İki ülke arasında iki gün içinde eriyen buzların ardından Gazprom'un Türk Akımı konusunda diyalog kanallarının yeniden açılabileceği yönündeki açıklamasına da yer verildi.

2 - Türkiye Rus Sberbank'ın en büyük dış pazarı
Rus devletinin en değerli şirketi olan Sberbank'ın Denizbank'ı 2012 yılının haziran ayında 3.5 milyar dolar bedelle satın aldığı hatırlatılıyor ve bankanın aslında satın alımın ardından finansal açıdan pek de iyi bir performans sergilemediği iddia ediliyor.
Habere göre Denizbank piyasa değeri 2016 yılının temmuz ayında 2.6 milyar dolara kadar indi.
Buna karşılık her ne kadar Rus Vedomosti gazetesi Sberbank'ın Denizbank'taki hisselerini satacağını iddia etse de Sberbank yetkilileri bu iddiaları yalanladı.

3- Rusların Türk otellerine ihtiyacı var
Habere göre Rus turistler, iki ülke arasında bozulan ilişkiler ve Putin'in Türk tur operatörlerine ambargo koymasının ardından Türk otellerine bir türlü alternaitf bulamadı.
Alman Kommerstant'ın analizine göre 2016 yılının mayıs ayında Rusların paket tur aramaları 2015 yılına göre yüzde 15 düştü.
Rus Tur Operatörleri Birliği verilerine dayandırılan habere göre Rusların yüzde 20'si ise yurtdışında bir paket tur araştırmayı bıraktı.
Birliğin, Türkiye ile ilişkilerin normale dönmesi durumunda eski rakamların hızla yakalanacağı yönündeki açıklamasına da haberde yer verildi.

4- Türkiye bir sebze ve meyve tedarikçisi
Jet krizinden sonra Rusya Türk tarım ürünlerine ambargo uygulamaya başladı. Uzun süredir Rusya'nın en büyük tarım ürünleri tedarikçilerinden biri olan Türkiye'nin ambargonun ardından 2015 yılının ilk dört ayında yapılan 274.6 milyon dolarlık ithalat 2016 yılının aynı döneminde sıfıra indi. Rakamların kaynağı olarak ise Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı gösteriliyor.

5- Rus parlamento binasını bile Türkler yeniledi
Elbette haberde dikkat çekilen en önemli nedenlerden biri olarak Türk inşaat şirketlerinin Rusya'da yaptığı mega projeler gösteriliyor. Enka'nın Rus Parlamento Binası'nı yenilediği, Rönesans İnşaat'ın Gazprom'un Saint Petersburg'taki ofisini yaptığı hatırlatılıyor.
Ayrıca Kommersant gazetesinin analizine de yer veriliyor. Buna göre Türk müteahhitlerinin Rusya'dan elde ettiği yıllık toplam gelir 773 milyon dolar.
İlişkilerin bozulmasından sonra Türk müteahhitlerin sadece mevcut projeleri dema ettirme imkanı bulabilidiği ve yeni proje alamadığı belirtiliyor.
Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşme sinyallerinin ardından Türk müteahhitlerin işlerinin de normale dönmesinin adım adım gerçekleşeceği ve en az birkaç ayı bulacağı görüşlerine de haberde yer veriliyor.

Russia Beyond The Headlines kimdir?
www.rbth.com domaininden yayın yapan Russia Beyond The Headlines, 2007 yılında uluslararası bir multimedya projesi olarak Rus hükümetinin günlük gazetesi olan Rossiyskaya Gazeta tarafından yayına alındı.
Amacı ise Rusya'nın uluslararası kamuoyunda daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak.

paralimani.com Ekonomi Haberleri Servisi