Sanayi için kalkınma bankası şart!

Sanayi hamlesi için ‘Kalkınma bankası şart’ diyen İSO Başkanı Bahçıvan, makine sektörünü örnek gösterdi

Sanayi için kalkınma bankası şart!

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin sanayi yatırımlarını gerçekleştirmesi için kalkınma bankası kurmasını öne çıkarması gerektiğini söyledi. Bahçıvan, “Ancak bu model ile sanayi alanında gerçekleşmesi hayal edilen üretimlere geçebiliriz. Bu model terk edilmemeliydi. Demir çelik, mermer, makina üretimi yapılması gereken yatırımlardır. Enerji, petrol kimya, tarım... Çok farklı alanlar var, yatırım yapabileceğimiz. Devlet model oluşturmalı” dedi.

BÖLGEDE SIKINTI ÇOK

Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre, Sivas’ta sanayi işletmelerinde incelemelerde bulunan İSO heyetinin temasları sırasında soruları yanıtlayan Bahçıvan, “Sivas’ın içine girmiş olduğu yatırım kuşağı, dünyanın doğuya doğru kaymasının Sivas’a verdiği fırsatlar vizyonu için çok önemsenmesi gereken bir tablo” diye konuştu.

Türkiye’nin bölgede yaşanan olaylardan olumsuz etkilendiğini ifade eden Bahçıvan, şöyle konuştu:

“Türkiye tarihin her döneminde kritik bir bölge olmuş ve bundan sonra da olacak. Türkiye’nin dış politikasındaki bu olayların ekonomiyi etkilememesi mümkün değil. Suriye, Irak; Rusya gibi ülkelerde dengelerin değişmesi ekonomik hesaplarımızı etkiliyor. Ama gündeme çok fazla kapılmadan işimizi en iyi şekilde yapıp bu engebeli ve zorlu dönemden nasıl daha kolay çıkabileceğimizin yol haritasını oluşturma konusunda bir bağışıklığa sahibiz. Türk özel sektörü belki biraz ivme kaybedip zorlukları aşabileceğimize inanıyorum.”
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım ise, ‘Son yıllarda genel olarak kredi kullanımı arttı. Sivas ilinde dahi bu oran yüzde 50 oranını aştı. Fakat bu kredilerin daha çok yatırım amaçlı değil bireysel krediler olduğunu biliyoruz” dedi

‘HURDAYA EN FAZLA BİZ PARA HARCIYORUZ’

Sanayi hamlesi için Türkiye ne yapabilir?


Şu anda cari açığımızı oluşturan temel ithalat kalemlerine baktığımızda ben bunun önemli bir kısmını Türkiye’nin yatırıma dönüştürebileceği fırsatlar olarak görüyorum. Şu anda dünyada hurdaya en fazla para harcayan ülkeyiz. Türkiye’nin demir madenini daha katma değerli, yarınların teknolojisine uygun bir şekilde demir rafinerisi kurması ve çeliğe yönelik bir politika oluşturması başlı başına bir iş kolu. Değerlerimizi bir derece yukarı çıkartmamızın dahi Türkiye’nin katma değerine, cari açık belasına çare olarak çok ciddi anlamda katkısı olacak. Özellikle makine konusunda çok ciddi anlamda gerideyiz. İSO olarak bu işe ciddi mesai harcıyoruz.

Ne yazık ki tekstil sektöründe kullanılan makinaların bile çoğunluğu yabancıların elinde. Makine söz konusu olduğunda kaşıkla kazandığımızı tencereyle yabancılara veriyoruz.