Sigorta primi ve gelir vergisi ödemeyecekler

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen teşvik kapsamında 2017 yılında son 3 aydır işsiz olan kişileri işe alan işverenler sigorta primi ve gelir vergisi ödemeyecek.

Sigorta primi ve gelir vergisi ödemeyecekler

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen TOBB ekonomi şurasında istihdam seferberliği çerçevesinde işverenlerin istekli oldukları anlaşılmıştı. Hükümet de bu isteğe tepkisiz kalmadı ve geniş bir teşvik çerçevesi hazırlamak üzere harekete geçti. Milliyet yazarı Cem Kılıç bugünkü köşesinde istihdam veren işverene yaratılacak kolaylıkları yazdı. İşte o yazı:

Kapsamda kimler var?

Hayata geçen prim teşvikinden özel sektör işverenleri yararlanacak. SGK’ya aylık prim ve hizmet bildirgelerini yasal süresi içerisinde veren, sigortasız işçi çalıştırmayan, sahte sigortalı istihdam etmeyen ve SGK’ya idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve cezası bulunmayan işverenler teşvikten yararlanabilecek. SGK’ya prim ve idari para cezası borcu bulunan ancak bu borçlarını yapılandırmış işverenlerin de teşvikten yararlanması mümkün.

01.02.2017 - 31.12.2017 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince işe alınan ve İŞKUR’a kaydı olan işsizler arasında son 3 aydır işsiz olanlar için teşvik uygulanacak. Bu durumda, Şubat 2017’den itibaren İŞKUR’a kayıtlı, son 3 aydır işsiz olan kişileri işe alan işverenler, söz konusu kişiler için teşvik alabilecekler.

Teşvikten yararlanabilmenin diğer bir şartı, yeni işe alınan kişilerin ilave istihdam yaratması. Yani, mevcut işçilerini işten çıkarıp söz konusu şartları taşıyan işsizlerin işe alınmasıyla teşvikten yararlanmak mümkün değil.

Bu anlamda, örneğin Aralık 2016’da 15 işçi çalıştıran bir işveren teşvik kapsamındaki bir kişiyi 2017 yılının şubat ayında 16. kişi olarak istihdam etmişse teşvikten yararlanabilecek.

Teşvik miktarı ne kadar?

Teşvik kapsamındaki kişileri ilave istihdam olarak işe alan işveren, aylık 666.6 TL sigorta prim teşvikinden yararlanacak.

Bununla birlikte, teşvik kapsamındaki kişiler için gelir vergisi ve damga vergisi de ödenmeyecek. İlave olarak son 3 aydır işsiz bir kişiyi işe alan işveren asgari ücrete kadar ne sigorta primi, ne gelir vergisi, ne damga vergisi ödeyemeyecek.

Teşvik sayesinde asgari ücretten işçi istihdam eden işveren net asgari ücret kadar maliyete katlanmış olacak. İşverenlerin bu destek sonrası yeni istihdam imkânlarına ilişkin arayış içine gireceklerini söylemek yanlış olmayacaktır.

İşsizlik Fonu finanse edecek

Bu son derece önemli teşvikin finansmanı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlanacak. İşçinin, işverenin ve devletin prim ödediği İşsizlik Sigortası Fonu, tüm sosyal taraflara ve işsizlere hizmet edecek şekilde kullanılacak. Bu sayede hem işsiz sayısı azalmış olacak, hem de işverenler maliyet avantajı yakalayacak.

ÖZENDİRİCİ BİR TEŞVİK SİSTEMİ

Sigorta prim ve vergi teşviki bugüne kadar hayata geçen en kapsamlı teşviklerden biri. İşverenleri ilave istihdam yaratmaya özendirecek nitelikte... Yararlanması oldukça kolay olan bu teşvik sonrasında pek çok işveren yeni istihdamın yollarını aramaya başlayacaktır. Türkiye’nin zor günlerinde ilave istihdam yaratılması için bu teşvik çok önemli.

Asgari ücretin üstü de dahil

Teşvik kapsamındakiler sadece asgari ücret düzeyinden çalışan işçiler değil. Teşvike konu olan miktar asgari ücretle sınırlı ancak daha yüksek ücret düzeyinden işçi çalıştıran işverenler de asgari ücret üzerinden teşvikten yararlanacaklar. Asgari ücretin üzerindeki prim ve vergiler ise ödenmeye devam edilecek.