Şimdi de Audi açıkladı

Alman savcılar, 11 milyon dizel aracına emisyon testlerinde hile yapan yazılım yerleştirdiği belirlenen Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in (VW) istifa eden CEO’su Martin Winterkorn hakkında adli soruşturma başlattı.

Şimdi de Audi açıkladı

Soruşturmanın egzoz gazı değerleri maniple edilmiş araçların satışı nedeniyle dolandırıcılık suçlamasıyla açıldığı belirtiliyor. ABD Çevre Koruma Ajansı, 18 Eylül’de VW’nin ABD’de sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı yazılımla emisyon testlerinin manipüle edildiğini ve çevreyi standartlardan 40 kata kadar fazla kirlettiğini açıklamıştı.

Sorumlu zinciri

Bunun ardından Volkswagen dünya genelinde 11 milyon aracında söz konusu yazılımın bulunduğu itirafında bulunmuştu. Bunun üzerine Winterkorn, istifa etmiş, yanlış bir şey yapıldığının farkında olmadığını iddia etmişti. Almanya’nın en çok kazanan CEO’su olan ve normal şartlarda 60 milyon euro civarı bir tazminat alabilecek olan Winterkorn, şimdi Almanya’nın Brunswick şehri savcıları tarafından soruşturuluyor. Savcılık, olayda sorumluluk zincirini tam olarak belirlemeye çalıştıklarını açıkladı. Avrupa Otomobil tarihinin en büyük skandallarından biri olarak kabul edilen olayın Almanya’nın mühendislik alanındaki imajını da zedelediği yorumu yapılıyor.
Yürütülen soruşturma ve açılacak davaların Winterkorn’un alacağı tazminatı ne derece etkileyeceği şimdilik bilinmiyor.

2 milyon Audi hileli

Bununla birlikte VW Grubu bünyesindeki Audi ise dün, 11 milyon hileli dizel aracın, 2.1 milyonunun Audi marka olduğunu açıkladı.

Söz konusu araçların 1.42 milyonu Avrupa’da, 577 bini Almanya’da, 13 bini de ABD’de satılmış. Alman basınındaki haberlere göre, Audi şirketi sözcüsü, etkilenen 1.6 ve 2.0 litre turbo dizel motorların A1, A3, A4 ve A6 ile TT ve Q3 ve Q5 model araçlarda kullanıldığını ifade etti. Skoda’da krizden 1.2 milyon aracının etkilenebileceğini bildirdi.

VW, skandalla ilgili kenara 5 milyar euro ayırdığını açıkladı.

‘Ar-Ge’ciler askıya alındı

Volkswagen’in 3 araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) yöneticisi dün görevinden alındı. Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, Audi, VW ve Porsche Ar-Ge müdürleri Ulrich Hackenberg, Heinz-Jacob Neuaer ve Wolfgang Hatz’ın görevden alındıklarını yazdı. Gazetenin şirkete yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Hackenberg görevden alınmasına itiraz ediyor. Milliyet