Skandaldan 2,1 milyon Audi etkilendi

Dünyaca ünlü otomobil devi Volkswagen'de ortaya çıkan emisyon skandalından 2,1 milyon Audi marka aracın da etkilendiği ortaya çıktı

Skandaldan 2,1 milyon Audi etkilendi

Emisyon testlerini manipüle ettiğini kabul eden Alman otomotiv devi Volkswagen AG'de krizinin etkileri devam ederken, diğer Alman otomotiv üreticileri de emisyon skandalından etkilendi. Geçtiğimiz hafta BMW'nin X3 Diesel modelinin emisyon değerlerinin Avrupa Birliği limitlerini aştığına ilişkin rapor nedeniyle şirketin hisseleri düşüşe geçmişti. Şimdi de Volkswagen grubuna bağlı bir diğer büyük marka Audi'nin başı emisyon değerleri ile dertte.

Audi AG sözcülerinden Juergen de Graeve; "Bir teknik çözüm bulmak üzere tüm hızımızla çalışıyoruz. Çözümü bulduğumuzda müşterilerimize çağrı yapacağız ve araçlarda emisyon standartlarına uygun olarak tekrar düzenlemeler yapacağız" dedi.
Emisyon testlerinde usulsüzlük yapıldığı belirlenen söz konusu 2,1 milyon Audi marka otomobilden 577 bin adedinin Almanya'da, 847 bin adedinin Batı Avrupa'da ve 13 bin adedinin ise ABD'de satıldığı bildirildi. Bu yıl dünyanın en büyük ikinci lüks otomobil üreticisi unvanını Mercedes Benz'in üreticisi Daimler AG'ye kaptıran Audi, 2014 yılında 1,74 milyon araç satmıştı.

Emisyon değerleri ile oynanan Audi marka araçların 1,6 litre ve 2 litre dizel motoru kullanılan A1, A3, A4, A5 ve A6 sedan, Audi TT roadster, Q3 ve Q5 SUV modelleri olduğu öğrenildi. Söz konusu modellerde egzoz gazı normu EU 5 olan araçların skandaldan etkilendiği, egzoz gazı normu EU 6 olan modellerde sıkıntı olmadığı kaydedildi.
Volkswagen grubuna bağlı ve motor dahil pek çok parçanın ortak olduğu VW, Seat, Skoda, Porsche ve Audi gibi markalara ait dünya genelindeki 11 milyon aracın; şirketin bir yılda sattığı araç sayısından fazla; emisyon testlerinin manipüle edildiği açıklanmıştı.