Son güne kalmayın! 500 TL cezası var

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı düzenleme ile tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma zorunluluğu 26 Mayıs’ta başlıyor.

Son güne kalmayın! 500 TL cezası var

Bu tarihten itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslek dalında yeterlilik belgesi olmayanlar çalışamayacak. Yapılacak denetimlerde çalışanlarına ait mesleki yeterlilik belgesi ibraz edemeyen işletmelere ise çalışan başına 500 TL ceza kesilecek.

Türkiye genelinde Mesleki Yeterlilik Belgeleri, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve TÜRKAK tarafından yetkilendirilmiş 43 merkez tarafından verilirken Ege Bölgesi ve İzmir’de belgelendirme hizmeti veren tek kurum ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM) A.Ş. belgelendirme merkezi aracılığı ile Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) oldu.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, MEYBEM A.Ş. tarafından akreditasyonu alınmış tüm mesleklerde belgelendirme için EBSO’ya başvurulabileceğini belirterek, "Odamız ile MEYBEM A.Ş arasında yapılan işbirliği kapsamında; Ahşap Kalıpçı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Duvarcı, İskele Kurulum Elemanı, Sıvacı, Asansör Bakım ve Onarımcısı, CNC Programcısı ve Metal Saç İşlemeci meslekleri için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) sınavları İzmir’de yapılabilmektedir" dedi.

BELGELENDİRİLEN ÇALIŞAN SAYISI ÇOK AZ

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 2006 yılından bugüne kadar yaklaşık 50 bin kişiye belgelendirme yaptığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilk tebliği ile zorunluluk getirilen İnşaat, otomotiv, makine ve doğalgaz sektöründe yaklaşık 1 milyon kişinin çalıştığı düşünüldüğünde yapılan belgelendirmenin çok yetersiz kaldığını vurgulayan Yorgancılar şunları söyledi:

"İlgili Kanun gereği, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu diploması ile mesleki eğitim merkezinden alınmış ustalık belgesi dışındaki tüm belgeler geçerliliğini yitirecektir. MEYBEM A.Ş., 2016 Şubat ayından itibaren tüm Türkiye’de yaklaşık bin belgelendirme yaptı. Bu belgelendirmelerin yaklaşık 200’ü Odamız aracılığı ile gerçekleştirildi. İşgücü piyasasının beklentiler doğrultusunda nitelikli işçiye sahip olması ve el yordamıyla sorunları halletmek yerine, sistemli bir şekilde yol almayı sağlayacak bu projenin sağlıklı bir şekilde yürümesi için bizler de elimizden gelen gayretle katkı sunmaya devam ediyoruz."