Sosyal medyaya erişim engeli!

Facebook'a erişim sağlanmaya başlandı. Twitter'a ise girilemiyor.

Sosyal medyaya erişim engeli!

Türkiye tarihinde sosyal ağlarla ilgili verilen en kapsamlı erişim engellemesi kararıyla Twitter ve YouTube sitelerine erişilemiyor.

Yasağın gerekçesi, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın iki DHKP-C üyesi tarafından rehin alınıp öldürülmesiyle ilgili. 1. Sulh Ceza hakimliği, internette, Facebook, Twitter ve Youtube'un da aralarında bulunduğu internet siteleri ve sosyal ağlarda yer alan 166 uzantının kaldırılmasına karar verdi.

Kararda bu içeriklerin kaldırılmaması halinde sitelerin erişiminin tümden engellenmesi kararlaştırıldı. 3 Nisan tarihli bu kararı uygulamayan sitelere erişim bugün engellendi.

Facebook, kararda geçen içeriği kaldırdıktan sonra erişime açıldı.

Erişim Sağlayıcıları Birliği de, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerinin yayınlandığı sosyal paylaşım sitesi Twitter ile video paylaşım sitesi YouTube'a erişimin, mahkeme kararı doğrultusunda engellendiğini açıkladı.

KALIN: İHTİYACIN DOĞURDUĞU ZARURET

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, şöyle konuştu:

Savcılıktan gelen talepten yeni haberim oldu, henüz bir erişim engellemesi söz konusu değil. Şehit edilen savcının görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasıyla ilgili bir konudur. Birtakım medya gruplarının bu fotoğrafları adeta terör örgütünün propagandasını yapar gibi yayımlamış olması, itiraza rağmen devam etmesi kabul edilebilir değil. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir özgürlük yok. Ortada bir defa adli, ikincisi insani bir durum var. O fotoğrafı paylaşınca elinize ne geçecekti? Cumhurbaşkanımız, başbakanımız gerekli uyarıları yapmıştır. Bunun takibi de yapılacaktır. Anladığım kadar, savcılıktan gelen talep, bu görüntünün hiçbir mecrada ana akım veya sosyal medyada kullanılmamasıyla ilgili bir taleptir. Bu bir ihtiyacın doğurduğu bir zarurettir. Basın kuruluşları üzerine düşen sorumluluğu yerine getirse, o fotoğraf karesi defalarca paylaşmasaydı bu konuyu şu anda bizim gündemimizde olmayacaktı. Bunlar hiç yaşanmamış gibi bu tür talepleri özgürlükler mi kısıtlanıyor vs bağlamında ele alma gayreti görülüyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. " dedi.

Cumhuriyet Savcılığı, görüntülerin kaldırılması kararını internet servis sağlayıcılarına iletti. İçeriklerin kaldırılmaması durumda ise erişim engellenmesi uyarısı da yapıldı.