Tazminat davaları kapıda

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile ilgili beraat talep edilmesinden sonra, gözler mahkeme heyetinin kararına çevrildi.

Tazminat davaları kapıda

Futbolda şike iddialarına yönelik Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 6 sanıkla ilgili savcılık mütaalasında beraat talep edilmesinden sonra, gözler mahkeme heyetinin cuma günü açıklayacağı karara çevrildi.

Mahkeme, savcılığın esas hakkındaki mütalaasını kabul ettiği takdirde, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “şike” suçlarından hüküm giyen Aziz Yıldırım ve diğer sanıklar hakkındaki dava, “delil yetersizliğinden” düşecek.

Sanık avukatları ile Cumhuriyet Başsavcılığı’nın şike cezalarına yol açan delillerin kullanılamaz hale geldiği yönündeki görüşü benimsendiği takdirde, söz konusu davanın sonuçları yeni gelişmelere yol açabilecek.

İşte o ihtimaller:

- Süreçte ciddi bir maddi zarara uğrayan Fenerbahçe Sportif A.Ş., başta UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu olmak üzere tazminat davaları açıp, kaybının telafini isteyebilecek.

- Şike davasında yargılanıp hüküm giyen ve cezaevinde yatan şahıslar, özgürlüklerinin haksız yere kısıtlandığını ileri sürüp manevi tazminat davası açabilecek.

- TFF Disiplin Kurulu tarafından şike yaptıkları ve teşvik primi alıp-verdikleri gerekçesiyle çeşitli sürelerle hak mahrumiyeti cezasına çarptırılan teknik adam, yönetici ve futbolcular iade-i itibar davasının tarafı olabilecek.

- Olası beraat kararının ardından, davanın mağdurları şike davasının açılmasına, delillerin toplanması ve mahkumiyet kararı verilmesine neden olan ilgili polis birimleri, savcılar ve hakimler hakkında, görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunabilecek.

- Davada gerek mahkeme tarafından ceza alan gerek TFF Disiplin Kurulu’nca hak mahkumiyetine çarptırılan şahıslar, sicillerine geçen bu cezaların kaldırılması yönünde girişimde bulunabilecek.

UEFA ne yapabilir?

Spor hukukçuları, mahkemeden beraat kararı çıksa bile, UEFA’nın dönemin belge ve bilgileri ışığında Fenerbahçe Kulübü hakkında uyguladığı yaptırımları yok saymayacağı yönünde fikir beyan etti. Avrupa Futbolu’nun patronu herhangi bir tazminat talebi karşısında, kendi talimat ve benzer yöndeki kararlarını gündeme getirerek, herhangi bir ülkenin yargı kararlarını dikkate alarak ceza vermediklerinin altını çizebilecek. Burada bir istisna olarak, Fenerbahçe Sportif A.Ş., halka açık bir şirket olduğunu belirterek, iştirakçilerinin uğradığı zararın UEFA tarafından karşılanması talebi isteyebilecek.