TCMB'nin rezervleri 1,1 milyar dolar azaldı

Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları Ekim ayı sonu itibariyle 1,1 milyar dolar düşüş gösterdi

TCMB'nin rezervleri 1,1 milyar dolar azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) uluslararası rezervler ve döviz likiditesi verilerini açıkladı.

Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları, Ekim 2015 ayı sonunda bir önceki ay sonuna göre 1 milyar 123 milyon dolar düşüş gösterdi.

Merkez Bankası verilerine göre bir önceki ay sonu itibarıyla 119 milyar 682 milyon dolar olan resmi rezerv varlıkları, 118 milyar 559 milyon dolara geldi.

Resmi rezerv varlıkları, döviz rezervleri (menkul kıymetler ile efektif mevcudu ve depo hesapları), Uluslararası Para Fonu (IMF) pozisyonu, SDR'ler ve altından oluşuyor.

Merkez Bankası 'Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi' tablosuna göre Ekim ayında resmi rezerv varlıklarının 98 milyar 610 milyon dolarını döviz varlıkları (konvertible dövizler), 158 milyon dolarını IMF rezerv pozisyonu, 1 milyar 351 milyon dolarını SDR, 18 milyar 440 milyon dolarını da altın oluşturdu.

TCMB'nin bir önceki ay sonu itibariyle rezerv varlığının 100 milyar 25 milyon dolarını döviz varlıkları (konvertible dövizler), 158 milyon dolarını IMF rezerv pozisyonu, 1 milyar 357 milyon dolarını SDR, 18 milyar 142 milyon dolarını da altın oluşturmuştu.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri (döviz kredileri, menkul kıymetler, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları-KMDTH) bir önceki aya göre yüzde 6,0 azalarak 9,6 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bu tutarın 5,8 milyar ABD doları anapara, 3,8 milyar ABD doları faizlerden oluştu. Söz konusu anapara ve faiz yükümlülüklerinin 413 milyon ABD doları bir ay, 1,1 milyar ABD doları 2-3 ay ve 8,0 milyar ABD doları 4-12 ay içerisinde ödenecek.

Şarta bağlı döviz yükümlülükleri, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (kalan vadesi bir yıldan uzun KMDTH, bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 1,0 artarak 76,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.